La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'adquisició d'accions de Telefónica equivalents al 3,044% de participació en el capital social de la companyia. Aquesta operació s'emmarca en els acords del Consell de Ministres del mes de desembre passat, que va ordenar a la SEPI la compra d'accions fins a assolir un màxim del 10% de capital social de la companyia, dins de la política de control de les companyies estratègiques per a Espanya. Amb aquesta primera operació, Telefónica torna a tenir capital públic entre els seus accionistes, per primera vegada des de la seva privatització el 1997. El paquet accionarial que l'Estat té actualment de Telefónica, amb la cotització de la companyia en 3,99 euros al tancament de la jornada borsària d'aquest dilluns, se situa entorn de 690 milions d'euros. Així mateix, l'adquisició de l'altre 7% (fins a assolir el 10%) suposaria, al preu de mercat actual, el desemborsament d'aproximadament uns altres 1.600 milions d'euros. La decisió governamental contribuirà a la "salvaguarda de les capacitats estratègiques d'aquesta companyia".

En la seva comunicació al regulador del mercat borsari, la SEPI ha argumentat que la seva entrada en el capital de Telefónica "com a accionista amb vocació de permanència, permetrà proporcionar a Telefónica una estabilitat accionarial més gran per a la consecució dels seus objectius, contribuint a la salvaguarda de les capacitats estratègiques d'una companyia estratègica per als interessos nacionals pel seu lideratge al sector de les telecomunicacions i les seves capacitats industrials, determinants en àrees com la seguretat i la defensa", afegeix el hòlding públic.

La decisió de l'Estat va ser una mesura de cautela després de conèixer-se que l'operador saudita STC —controlat pel fons sobirà del país, PIF (Public Investment Fund)— obtingués gairebé un 10% de l'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete, el setembre de 2023. En concret, STC va adquirir un 9,9% del capital social de Telefónica, un 4,9% a través d'accions directes i l'altre 5% mitjançant derivats financers que executarà per convertir en accions una vegada obtingudes les autoritzacions pertinents, en una operació valorada en 2.100 milions d'euros.

L'anunci de la SEPI que ja ha assolit el 3% del capital social de Telefónica s'ha produït pocs minuts després que Caixabank anunciés la liquidació parcial d'una cobertura sobre la seva participació en l'operadora espanyola, motiu pel qual el seu pes en la companyia es va reduir en un punt percentual, fins al 2,51%. No obstant això, fonts de la SEPI consultades per Europa Press han assegurat que ambdós anuncis no estan relacionats. De moment, la SEPI no ha donat més detalls sobre com ha assolit el 3% de Telefónica. Segons ha comunicat CaixaBank a la CNMV, la reducció s'ha realitzat en liquidar parcialment una cobertura financera que tenia sobre un 1,957% del capital de l'operadora. En els últims anys, CaixaBank ha anat rebaixant gradualment el seu pes en Telefónica mentre Criteria, el hòlding que gestiona el patrimoni de la Fundació Bancària La Caixa, s'anava reforçant en el capital de l'operadora, de la qual controla un 2,56 %, segons l'última actualització de la seva participació que figura al web de Criteria.

Des de Telefónica, l'operació de la SEPI, entra dins dels plans previstos i "és la confirmació de l'anunci realitzat el passat 19 de desembre en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. No tenim més informació sobre això. En tot cas, l'interès per Telefónica demostra que és una companyia líder, estratègica i atractiva, no només en l'àmbit de les telecomunicacions, sinó també en el desenvolupament del conjunt de la nova era digital, tant a Espanya com en el pla internacional", han assenyalat fonts de Telefónica a Europa Press. "Des de Telefónica seguirem enfocats en l'execució del Pla Estratègic 2023-2026 per continuar creant valor per als accionistes i procurar el millor servei als clients", han afegit.