Segueix la festa a Inditex, que després de presentar uns resultats anuals de rècord l'any passat no afluixa i continua batent els seus propis registres de vendes i superant les previsions més optimistes. Durant el primer trimestre del 2023, augmenta els seus beneficis un 54% i assoleix els 1.168 milions d'euros, gràcies a unes vendes rècord de 7.611 milions d'euros, un 13% més que l'any passat, segons ha comunicat aquest dimecres.

L'empresa presidida per Marta Ortega, que fa uns dies va assolir per primera vegada en dos anys els 100.000 euros de cotització en Borsa, ha comunicat que té una caixa neta de 10.508 milions d'euros, més de 1.000 milions per sobre i un 14% més que els 9.189 milions que tenia a hores d'ara l'any passat.

En la seva aposta per la internacionalització, el grup tèxtil gallec destaca que ha realitzat obertures a 17 mercats diferents durant el primer trimestre de l'any. A més, Inditex va obrir al maig la seva primera botiga a Cambodja. El seu ebitda, benefici abans d'impostos, va créixer un 14% fins a assolir els 2.195 milions.

El marge brut, que mesura la diferència del preu de venda i el cost de producció, va augmentar un 14% fins a 4.603 milions i es va situar en el 60,5%, més de 34 punts bàsics respecte al primer trimestre de 2022.

Les despeses operatives es van incrementar un 13%, per sota del creixement de les vendes, en tant que els arrendaments van augmentar en 150 punts bàsics, però també per sota del creixement de les vendes.

Inditex, que té presència a 213 mercats i 5.801 botigues (622 menys que a 30 d'abril de 2022), ha posat en marxa un nou disseny de botiga Zara. El qualifica d'"un projecte clau" i que integra els interiors amb espais funcionals i digitals, com emprovadors, àrees d'autocobrament, punts de recollida en línia, sitges i àrees de reposició, informa l'agència EFE.

Així mateix, i al juliol, totes les botigues tindran una nova tecnologia de seguretat i eliminarà les alarmes dures, amb l'objectiu de començar les operacions de prova a la campanya tardor/hivern de 2023.

Sortida d'Emilio Saracho del consell

Inditex ha informat també en el seu comunicat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que repartirà un dividend d'1,20 euros per acció en dos pagaments, el primer ja abonat el passat dos de maig i el segon el pròxim 2 de novembre. La decisió es proposarà en la Junta General d'Accionistes del pròxim 11 de juliol, en la qual també s'acordarà la sortida d'Emilio Saracho com a conseller una vegada ha conclòs el seu mandat.

"Les col·leccions primavera/estiu continuen sent molt ben rebudes pels nostres clients", ha destacat la companyia en el seu comunicat, en el qual destaca que les vendes entre l'un de maig i el 4 de juny han crescut un 16% respecte al mateix període de l'any passat, la qual cosa ja apunta nous rècords de cara al segon trimestre de l'any.

En la seva defensa pel valor humà i el talent, Inditex, que fa uns mesos va aprovar el primer Pla d'Igualtat a escala estatal de la companyia, destaca que el passat exercici 11.000 empleats van promocionar internament i que es van invertir gairebé 600.000 hores de formació durant el primer trimestre.

En l'apartat de sostenibilitat, l'empresa destaca en el seu informe trimestral la inversió a Circ, una companyia de tecnologia tèxtil que recicla restes de teixit amb mescles de fibra per apostar per la circularitat, així com l'arribada a França, Regne Unit, Alemanya, França i Espanya, de cara a la segona meitat de 2023, de Zara Pre-Owned, la firma de segona mà de Zara.