Inditex va camí de collir un any de rècord. La multinacional tèxtil fundada per Amancio Ortega presenta els resultats corresponents a l'any 2022 aquest dimecres 15 de març i els analistes esperen que les dades publicades superin tots els nivells registrats per la companyia anteriorment. Una situació impulsada per l'increment de les vendes en un context d'elevada inflació i pujades de preus que el grup ha emprès als seus productes.

Són els primers resultats anuals per a Marta Ortega, qui va assumir el càrrec de presidenta d'Inditex després de la sortida de Pablo Isla. La filla del fundador va agafar les regnes del grup l'1 d'abril de 2022, mentre que Oscar García Maceiras ostenta el lloc de conseller delegat des de finals de 2021. La recuperació del consum després de la pandèmia i la inflació han ajudat que la companyia continuï batent rècords en aquesta nova etapa directiva.

D'aquesta manera, el consens d'analistes que segueix l'evolució de l'empresa preveu que Inditex podria obtenir uns beneficis anuals superiors als 4.100 milions d'euros. Així, les estimacions dels experts contemplen que el gegant gallec superarà les xifres prèvies a la pandèmia de la Covid-19 i assolirà un rècord de beneficis.

En aquest sentit, els ingressos del grup podrien superar els 32.400 milions d'euros el 2022, la qual cosa suposa incrementar en un 17% les seves vendes respecte a l'any anterior. El consens de mercat també estima que el resultat brut d'explotació (ebitda) se situarà en els 8.487 milions d'euros i el flux de caixa lliure assolirà els 5.209,6 milions.

Sabadell creu que superarà els 4.200 milions

Més optimistes són des de Sabadell, que estimen un benefici rècord de 4.216 milions d'euros al seu exercici fiscal, la qual cosa suposa un increment del 30% respecte a l'any anterior. La firma d'anàlisi va emetre un recent informe en el qual, a més d'estimar guanys rècord, apujava el preu objectiu de la companyia fins als 33 euros per acció, un 14% per sobre de l'anterior valoració. A tancament del mercat aquest dimarts, Inditex cotitza en els 29,1 euros per acció.

Així mateix, l'entitat estima unes vendes de 32.539 milions d'euros, un 17,4% més que la registrada l'any anterior, quan es van situar en els 27.716 milions d'euros. De la mateixa manera, Sabadell preveu un resultat brut d'explotació (ebitda) de 8.638 milions d'euros, la qual cosa suposaria un increment del 20,3%.

Des de l'entitat esperen que les vendes comprables registrin una "sòlida" evolució en el quart trimestre de 2022, creixent un 13% en un trimestre que va ser de menys a més i beneficiat en la seva comparativa per l'impacte de la variant Omicron del coronavirus en el mateix trimestre de 2021.

Altres firmes han estat menys positives respecte al comportament de l'empresa gallega. És el cas de Credit Suisse, que en un recent informe expressa cautela a l'entrada de l'any d'Inditex. "Ens mantenim cauts respecte a l'any entrant ateses les dures compensacions, les taxes de canvi adverses i la pressió dels salaris," assegura el banc suís, que manté a Inditex en infraponderar i situa el seu preu objectiu en els 25 euros per títol.

En aquest sentit, es pot destacar que la companyia ha apujat el salari a tota la seva plantilla, situant el salari mínim fix en els 18.000 euros anuals després de les mobilitzacions dels treballadors. D'altra banda, a més de les pujades de preus per l'elevada inflació, la companyia ha començat al febrer a cobrar per les devolucions de les compres online, justificant la mesura en la contribució a la sostenibilitat del sector.