Repsol ha registrat un benefici net de 1.112 milions d'euros en el primer trimestre de 2023, la qual cosa suposa una caiguda del 20% respecte als 1.392 milions d'euros que va obtenir en el mateix període de l'exercici anterior. El descens dels guanys de la petroliera que presideix Antonio Brufau es deu a la caiguda en els preus del cru, segons ha informat la companyia aquest dijous.

D'aquesta manera, els preus dels hidrocarburs van disminuir durant aquest trimestre de forma notable, des dels preus màxims que van tocar el 2022. Així, el cru Brent va rebaixar la seva cotització mitjana fins als 81 dòlars per barril, un 21% menys que en el mateix període de l'any anterior, amb una caiguda notable el març, fins als 72 dòlars per barril, derivada de la crisi bancària viscuda a mitjans de mes.

Per la seva part, el gas Henry Hub va registrar una mitjana de 3,4 dòlars per MBtu, un 32% inferior a la dels mateixos mesos de 2022. En aquest context, totes les àrees de negoci de la companyia van aconseguir resultats positius. En els casos de Client, Industrial i Generació baixa en carboni van estar per sobre dels obtinguts en el mateix període de l'exercici anterior, encara que Exploració i Producció va reflectir en la seva xifra aquest descens considerable dels preus dels hidrocarburs.

Inversions i reducció del deute

El resultat net ajustat del grup, que mesura específicament la marxa dels negocis, va assolir els 1.891 milions d'euros fins al març, gairebé un 80% més que en el mateix període de l'any passat. La companyia energètica va assenyalar així que va avançar guiat pel seu Pla Estratègic 2021-2025 i el seu model de negoci integrat, que "van ser clau per obtenir aquest resultat en un trimestre en què els preus del cru van caure, de mitjana, un 20% respecte al mateix període de l'any anterior."

A més, va destacar l'esforç inversor de la multienergètica en el període, que va ascendir a 1.726 milions d'euros, destinats principalment a Espanya i els Estats Units, dos països claus en la seva estratègia. La companyia preveu que un 35% de la xifra històrica de 5.000 milions d'euros en inversions de 2023 es destini a projectes baixos en carboni. El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha indicat que el model de negoci integrat del grup, així com el compliment i l'ambició del seu 'full de ruta', "estan sent fonamentals per obtenir resultats sòlids".

Aquests números van permetre a la companyia mantenir en aquests tres primers mesos de l'any una sòlida generació de caixa -1.827 milions d'euros, 736 milions d'euros superior al mateix període de 2022-, que li ha facilitat fer front a la volatilitat de l'entorn, aprofitar oportunitats de creixement rendible i avançar els objectius de retribució als accionistes. Així mateix, Repsol va reduir el seu deute net, fins a situar-la en 880 milions d'euros al final del període, 1.376 milions d'euros inferior a la del tancament de l'any 2022, després de rebre els ingressos per la venda del 25% de la unitat d'Exploració i Producció.