El consell d'administració de Repsol, ha acordat sotmetre la seva pròxima junta general d'accionistes, que se celebrarà el 25 de maig, una nova reelecció d'Antonio Brufau en el seu càrrec de president no executiu de la companyia, així com la del conseller delegat, Josu Jon Imaz, ambdós per quatre anys més, a proposta de la comissió de nomenaments de la petroliera.

Brufau, que el 2019 havia anunciat que deixaria el càrrec el 2023, continuarà així un mandat més, fins a 2027, formant tàndem al capdavant de la companyia amb Imaz. Feia temps que el consell de l'energètica analitzava un pla de successió per a Brufau, però ha considerat que, davant de l'actual moment en l'economia mundial, marcat per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna, la millor decisió per a la companyia és la continuïtat del veterà directiu per garantir un relleu ordenat en la presidència i optar per mantenir el model d'experiència que aporta al costat d'Imaz, han indicat a Europa Press en fonts properes a la firma.

María del Pino Velázquez Medina, per la seva part, substituirà com a consellera independent Luis Suárez Lezo, segons informa Expansió. Repsol ha publicat aquest dimecres en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'ordre del dia de la seva pròxima junta d'accionistes.

Brufau, que presideix Repsol des de 2004, encara que s'havia incorporat el 1996 al seu consell d'administració, encara així als seus 75 anys d'edat un nou mandat per quatre anys. Antonio Brufau, que, entre 1997 i 2004 va presidir Gas Natural, participada llavors majoritàriament per La Caixa i Repsol, va ser nomenat el gener de 1999 director general del Grup La Caixa.

El 2004 va deixar Gas Natural, en ser elegit president de la llavors denominada Repsol YPF, on va substituir Alfonso Cortina. La petroliera va reordenar la seva estructura organitzativa el 2005 i va suprimir el càrrec de conseller delegat, amb el que tot el poder executiu va passar a la presidència que ostentava Brufau.

No seria fins i tot deu anys després, el 2015, quan va tornar a recuperar-se el lloc de conseller delegat en Repsol, que ocupa des d'aleshores Josu Jon Imaz, al qual es van cedir totes les funcions executives.

Aquesta nova reelecció com a president no executiu de Brufau anirà acompanyada d'una retallada en el seu salari fix en un 50%, fins als 1,25 milions d'euros, segons van assenyalar a Europa Press fonts properes a la companyia.

En la junta, a més de la reelecció de Brufau i Imaz, es votaran les dels consellers Aránzazu Estefanía Larrañaga, María Teresa García-Milá Lloveras, Henri Philippe Reichstul, John Robinson West i Manuel Manrique, president i conseller delegat de Sacyr. A més, en l'ordre del dia figura el nomenament de María del Pino Velázquez Medina com a consellera externa independent, amb el qual Repsol assoleix un 40 % de presència de dones en el seu consell d'administració.

Nous dividends

Així mateix, en la junta d'accionistes se sotmetrà a votació l'aprovació d'un dividend de 0,375 euros bruts per acció amb càrrec a reserves lliures, assimilable al tradicional pagament a compte i que es pagaria el gener de 2024. També figura en l'ordre del dia l'aprovació d'una reducció de capital social per import de 50 milions d'euros mitjançant l'amortització de 50 milions d'accions pròpies de la societat.

Així mateix, es proposa a l'aprovació de la junta una reducció del capital social per un import màxim de 132,74 milions d'euros, equivalent al 10 % del capital social, mitjançant l'amortització d'un màxim de 132.739.605 accions pròpies de la Societat. Repsol ja havia amortitzat l'any passat 200 milions de títols (un 13,1 % del capital social), anticipant-se a l'objectiu previst en el seu pla estratègic.

També es votarà en la junta la proposta de delegar facultats en el consell d'administració, en la comissió delegada o el conseller delegat per executar reduccions de capital addicionals per un màxim de 132 milions d'accions pròpies (el 10 % del capital). Amb aquesta mesura, es pretén tenir una flexibilitat més gran per executar aquestes amortitzacions que incrementen el valor per a l'accionista.