El Banc Sabadell s'alinea amb els competidors i reordena la banca d'empreses creant dues categories intermèdies en les quals agruparà les companyies que facturen entre 900.000 i 2 milions d'euros, i entre 2 i 10 milions d'euros. D'aquesta manera, uns 380 directors de pimes passaran a denominar-se directors d'empresa. Així mateix, el banc que dirigeix César González-Bueno realitzarà alguns canvis a la seva banca de particulars, on preveu que fins a 156 gestors hipotecaris que actualment donen servei a les oficines passin a fer-ho en remot.

El banc preveu implementar tots dos canvis el 2024, segons va comunicar aquest dilluns als sindicats en una reunió en la qual aclaria que, en qualsevol cas, es tracta una reestructuració interna que no afectarà els clients. El moviment en banca d'empreses és similar al realitzat l'octubre de 2022 en banca privada, quan l'entitat va segmentar els seus clients d'alts patrimonis en tres categories: clients amb més de 100.000 euros, des de 500.000 euros o d'un milió d'euros.

Fins ara, les sucursals especialitzades del Sabadell atenen o grans empreses amb ingressos superiors als 10 milions d'euros, o pimes que facturen entre 900.000 i 10 milions d'euros. Pel que fa als professionals, autònoms, comerços i petites empreses amb facturació igual o inferior a 900.000 euros, són atesos a qualsevol oficina pels denominats directors de negoci.

Els directors de negoci són els que s'encarreguen de la gestió d'empreses amb ingressos de fins a 900.000 euros, una categoria que continuarà existint. Els que incloïen companyies que facturen entre 900.000 euros i 10 milions es diuen directors de pimes, però ara seran directors d'empreses, que gestionaran companyies que facturen entre 900.000 euros i 2 milions, de 2 milions a 10 milions, o de més de 10 milions d'euros. Tots passen a ser directors d'empreses, però a cada un se li assignarà un col·lectiu.

En total seran 380 persones afectades que actualment treballen a jornada completa de 8 a 3 i han de decidir si volen passar a l'horari especial d'empresa, que és de 8 a 5 amb jornada partida. Com que es produeix una modificació substancial de les condicions de treball, "ha de ser una adhesió voluntària", expliquen fonts sindicals, els qui indiquen que, de moment, no hi haurà reubicació física per a ells.

Mitjançant aquesta nova estructura, el banc que presideix Josep Oliu vol impulsar el negoci de banca d'empreses i alinear-se al que ja han fet altres bancs del país, afegeixen aquestes fonts, però també convertir-se en el banc principal de les empreses, concretament d'aquelles que treballen amb diversos bancs. Els canvis s'implementaran l'1 de gener del 2024, de manera que ara comença el període d'adhesió dels treballadors, fins que al novembre quedi conformat l'equip, per després segmentar als clients i carterizarlos sota el nou model, afegeixen.

Els gestors hipotecaris treballaran fora de l'oficina

En paral·lel, el Sabadell també durà a terme alguns canvis a la banca de particulars, en concret en el negoci hipotecari. El conseller delegat, César González-Bueno, ja va anunciar l'any passat que els gestors hipotecaris (que són els que acompanyen el client durant el procés de contractació de la hipoteca) havien aconseguit disminuir considerablement el temps de contractació de la hipoteca. Calen tres mesos de mitjana, però si el gestor detecta que hi ha un interessat, pot gestionar la hipoteca en 24 hores.

Actualment, el banc català compta amb uns 240 empleats encarregats de la gestió d'hipoteques en oficines, però el Sabadell ha plantejat que uns 156 realitzin ara aquesta mateixa funció en remot i surtin de les sucursals. La intenció és que treballin des del domicili o des de centres especialitzats.

L'entitat, tanmateix, no ha comunicat als sindicats quines seran les noves funcions dels 84 professionals que es quedaran a la xarxa d'oficines. "No se sap si canviaran les seves funcions", comenten aquestes fonts. Als 156 afectats ja els ha presentat un ventall de tres horaris diferents i tenen, igual que els gestors d'empreses, fins al novembre per comunicar l'adhesió.