Es mouen les accions a Naturgy i ho fan mirant als Emirats Àrabs Units, des d'on l'Abu Dhabi National Energy Company PJSC Taqa, l'empresa energètica amb capital majoritàriament en mans del govern dels Emirats Àrabs Units, estudia entrar amb una opa que podria convertir-la en accionista majoritari de l'empresa, ocupant el lloc que deixarien CVC i GIP, que abandonarien l'accionariat. Però, qui hi ha darrere de Taqa i a què es dedica la candidata a accionista majoritària de Naturgy?

L'empresa energètica està especialitzada en petroli, aigua i gas i es troba entre les 10 empreses més importants integrades energètiques de la regió, però com succeeix amb la resta de petrolieres de la regió, aposta cada vegada més per les energies renovables. Aquest procés s'accelerarà després que la COP28, celebrada justament a Dubai, capital dels Emirats Àrabs Units, determinés el "principi del final " de l'era dels combustibles fòssils, la qual cosa propiciarà cada vegada més interès pels inversors en projectes verds i menys en combustibles fòssils.

El seu president no executiu és Mohamed Hassan Alsuwaidi, que a més és ministre d'Inversions del país. El seu CEO és Jasim Husain Thabet, que a més és vicepresident de Masdar, la filial de renovables de Taqa que, dirigida pel president de la COP28 i ministre d'Indústria, Sultan al Jaber, va firmar després de la cimera un gran pacte amb Iberdrola per desenvolupar eòlica marina, amb una inversió conjunta de fins a 15.000 milions d'euros. És a dir, que l'energètica pública dels Emirats Àrabs Units està apostant fort per l'energia espanyola.

L'origen de Taqa es remunta a 1998, quan es va privatitzar l'energia i l'aigua a Abu Dhabi, però s'estableix com a empresa l'any 2005, quan a més entra en el selectiu de la Borsa d'Abu Dhabi. L'empresa opera, a més dels Emirats Àrabs Units, a Holanda, Canadà, Ghana, Índia, Marroc, Oman, Aràbia Saudita, Regne Unit i els Estats Units. Taqa cobreix el 95% de les necessitats d'energia i aigua i genera 23 GW d'energia al voltant del món, de la qual només 1,4 GW són renovables, o sigui, poc més d'un 5%. Entre els seus objectius per a 2030, vol arribar a una generació de renovables de 100 GW.

Taqa, la capitalització de mercat de la qual ascendeix a 87.000 euros, quatre vegades més que Naturgy, va facturar el 2023 10.000 milions d'euros i va guanyar 3.800 milions d'euros. Mentre que Naturgy va tancar la sessió d'ahir en l'IBEX amb una pujada del 6% després d'anunciar-se les intencions d'opa de Taqa, l'energètica àrab va caure un 1% en el selectiu del seu país.

Encara que l'empresa va reconèixer davant de la CNMV les seves "converses" amb CVC i GIP per fer-se amb les seves accions, la companyia també va aclarir que "no s'ha assolit cap acord". L'interès de Taqa per la compra d'accions de Naturgy suposa també una via de sortida per a CVC i GIP, que fa temps que pretenen abandonar la companyia. Després de la publicació d'informacions que apuntaven l'interès de Taqa per entrar amb força en l'accionariat de Naturgy, la Comissió Nacional del Mercat de Valors va suspendre la cotització de la companyia de manera temporal en espera d'informacions oficials. Després de rebre el comunicat de Taqa, la CNMV va aixecar la suspensió i Naturgy va tornar a l'IBEX 35.