L'energètica espanyola Iberdrola i Masdar, grup de renovables de l'Emirat d'Abu Dhabi, han firmat en la COP28 una inversió de fins a 15.000 milions en nous projectes d'energia eòlica marina i hidrogen verd a Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units. Masdar és l'energètica estatal dels Emirats Àrabs Units i està presidida pel sultà Al Jaber, també ministre d'Indústria del país i president de la COP28, que se celebra aquests dies a Abu Dhabi. Diumenge passat, Al Jaber va protagonitzar una polèmica mundial en filtrar el diari The Guardian una conversa en la qual assegurava que no existeix cap ciència que demostri que l'eliminació dels combustibles fòssils contribueix a frenar el canvi climàtic.

Al Jaber ha aparegut a la foto al costat del president d'Iberdrola, Ángel Galán i el director executiu de l'empresa energètica d'Emiratos, Mohamed Jameel Al Ramahi, tan sols dos dies que es filtressin les seves declaracions assegurant que posar fi als combustibles fòssils seria "tornar a l'era de les cavernes", en un debat on-line amb Mary Robinson, presidenta de l'ONG Elders. Robinson va demanar a Al-Jaber, com a president de la COP-28, que assumís el repte del final dels combustibles fòssils "amb credibilitat". Però Al-Jaber va qualificar d'"alarmista" el discurs.

"No hi ha ciència, no hi ha un escenari que digui que l'eliminació gradual dels combustibles fòssils aconsegueixi els 1,5 graus (amb referència a la temperatura global)", va dir el president de la COP-28 en contra dels acords de París i de tots els acords internacionals amb base en la ciència que caminen cap a la fi dels combustibles fòssils i la seva substitució per energies renovables per frenar l'escalfament global. El fet que un executiu petrolier fos l'amfitrió i president de la COP-28 ja havia generat polèmiques abans fins i tot d'aquestes declaracions.

El primer projecte d'aquesta aliança entre Iberdorla i Masdad serà una inversió conjunta en el parc eòlic marí britànic East Anglia 3, de 1.400 megawatts (MW), que està encara negociant-se i podria acabar de firmar-se a finals del primer trimestre de 2024. Masdar podria tenir fins i tot un 49% d'aquest parc eòlic, que ja està en construcció i ha d'entrar en funcionament en el quart trimestre de 2026. El juliol de 2022, Iberdrola va firmar contractes amb el govern del Regne Unit per vendre energia del parc a un preu que s'anirà incrementant en funció de la inflació. El projecte donarà energia a més d'1,3 milions de llars britàniques i crearà 2.300 llocs de treball.

"Dos pioners de l'energia neta"

Després de l'entrada de l'empresa d'Emiratos al parc britànic, les empreses estudiaran altres inversions conjuntes tant en eòlica marina com en hidrogen verd a Europa i altres mercats, per a la qual cosa l'empresa espanyola en podria implicar alguna de les seves filials. El sultà Al Jaber, va qualificar Masdar i Iberdrola com "dos pioners mundials de l'energia neta" i va celebrar que "s'uniran per utilitzar la seva experiència i recursos per promoure les energies renovables a Europa i a tot el món".

"Ara que 118 governs ja s'han compromès en la COP28 a triplicar la capacitat d'energia renovable per a 2030, assolir aquest objectiu requerirà una acció immediata per part dels governs i el sector privat", ha dit el president d'Iberdrola Ángel Galán, que ha assegurat que "aquesta aliança innovadora amb Masdar demostra la determinació de continuar augmentant les inversions" en renovables.

El director executiu de Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, va assegurar que estaven "encantats" de treballar amb Iberdrola, a qui va definir com a "soci estratègic". "Amb abundants recursos eòlics, el Regne Unit i Europa són els principals mercats per a Masdar. Atès que el nostre objectiu és de 100 GW per a 2030, Masdar se centra a desenvolupar projectes innovadors des de les primeres etapes per enfortir la nostra experiència en energia eòlica marina", va afegir Al Ramahi, que va defensar el paper de "pioner" de Masdar en eòlica marina, en haver dut a terme el primer parc eòlic flotant del món.