L’acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez preveu que el nou Govern d’Espanya posi en marxa un pla per “facilitar i promoure el retorn a Catalunya de la seu social de les empreses que van marxar després del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017.

Així ho recull el text de l’acord que han subscrit aquest dijous a Brussel·les el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Aquest acord estableix un seguit de compromisos en matèria econòmica per a les dues formacions polítiques, si bé no s'entra en la seva concreció. Així, Junts “proposarà d’entrada una modificació” de Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que estableixi una “clàusula d’excepció de Catalunya que reconegui la singularitat en què s’organitza el sistema institucional de la Generalitat”.

La formació que lidera Carles Puigdemont també ha inclòs en l’acord amb el PSOE que “faciliti la cessió del 100%” de tots els tributs que es paguen a Catalunya.

Per part del PSOE, s’han compromès a “apostar” per mesures que permetin l’autonomia financera i l'accés al mercat de Catalunya, així com "un diàleg singular sobre l’impacte de l’actual model de finançament" autonòmic.

El més destacat és el compromís per “facilitar i promoure” el retorn de les seus empresarials que van marxar de Catalunya arran del conflicte polític de 2017. Entre aquestes companyies destaquen CaixaBank, Banc Sabadell, Naturgy, Abertis, Cellnex, Colonial, SegurCaixa, Applus+, Catalana Occident o Cementos Molins.

El setembre passat, Foment del Treball també va instar al futur govern espanyol a garantir la “seguretat” per al retorn de les seus empresarials a Catalunya.