Foment del Treball ha llançat un decàleg de reivindicacions per al futur govern espanyol i esmenta com a prioritari que el nou executiu tingui “la solidesa necessària” per afrontar l’alentiment econòmic que tot just ha començat. Això també vol dir disposar d'un govern que transmeti fermesa, credibilitat i seguretat. Aquests aspectes són, a parer de la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre, essencial per aconseguir la desitjable cohesió social i també per facilitar el retorn d’empreses catalanes que van traslladar la seva seu fiscal el 2017. “El govern espanyol té la responsabilitat de fer valdre l’aportació de les empreses, que són les que creen llocs de treball i faciliten la justa distribució de la riquesa”, asseguren la patronal. Això en un marc que també fomenti “la política industrial amb majúscules, facilitant la instal·lació, creació i desenvolupament de l’activitat industrial” com a un dels motors de l’economia.

Segueix argumentant que una manera de fer-ho és apostant per “una fiscalitat competitiva al servei de la inversió productiva, els processos de fusió d’empreses (la dimensió mitjana de l’empresa espanyola està per sota de la mitjana europea) i la creació d’ocupació”. L’organització empresarial retreu a l’administració central que “la fiscalitat s’ha convertit essencialment en un instrument per quadrar els comptes públics”. Incideix de nou en el fet que “impostos com el del patrimoni o el de grans fortunes no ajuden a fer-nos competitius, i cal homogeneïtzar-se amb la UE on no existeixen aquests tributs”.

Foment del Treball ha fet un treball de concisió dels aspectes més destacats en matèria de polítiques econòmiques i socials i recorda que convé abordar la nova legislatura amb molt diàleg i el màxim consens possible. Per això també remet a les 370 mesures aprovades a la Junta Directiva de 3 de juliol per articular una Agenda Econòmica i Social davant les Eleccions celebrades el passat mes de juliol. Una altra de les reivindicacions és establir un gran acord a les Corts Generals que defineixi un pla d’inversions en infraestructures que generi certeses i fixi prioritats.

En el decàleg difós aquest dilluns els empresaris insisteixen en les millores en educació, formació professional, transició energètica, el futur de les pensions, el dret a l’accés a l’habitatge i titlla “d’inajornable” la modernització del sector públic. Entrant en detall, la patronal diu que cal incidir en aprofundir més la col·laboració publicoprivada. “És especialment rellevant el tractament dels fons europeus: s’ha de millorar la seva gestió perquè arribin a temps a les empreses, i gestionar-los amb total transparència”.

En matèria d’habitatge -de compra o de lloguer- reclama una resposta urgent amb propostes viables i realistes i no “lleis excessivament ideològiques que no solucionen, ans al contrari, la situació” i que la traslladen al sector privat fent-lo responsable de la situació existent.

Respecte a l’educació i els seus efectes en el mercat laboral, la patronal insta a revertir el fracàs escolar, molt superior a la mitjana europea, i millorar decididament l’adequació de la Formació Professional a les necessitats reals de la producció. “Correm el risc de què la digitalització i la intel·ligència artificial expulsi a moltes persones del mercat laboral”, esmenta i recorda que “és paradoxal que tenint una elevada taxa d’atur hi hagi tantes vacants de llocs de treball”.