L'Associació Espanyola de Banca (AEB) que representa a entitats com Santander, Sabadell o BBVA, ha proposat als sindicats aquest dijous una pujada salarial del 7% progressiva durant quatre anys. En concret, del 2,5% el 2024, d'un altre 2,5% el 2025, de l'1,25% el 2026 i d'un altre 1,25% el 2027. La representació laboral, que reivindica pujades d'entre el 17% i el 23% durant el temps que s'estengui el nou conveni de banca que estan negociant, rebutja la mesura de la patronal que presideix Alejandra Kindelán.

Tampoc no és d'acord amb la que va fer dimarts la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), que representa a entitats com CaixaBank, Unicaja, Abanca o Kutxabank. En aquest cas, la proposta (que s'emmarca dins del conveni col·lectiu d'estalvi que també estan negociant) era d'una pujada salarial del 5% a tres anys. En concret, d'un 2% el 2024, d'un altre 2% el 2025 i d'un 1% més el 2026.

Les dues associacions han rebutjat també la petició sindical de realitzar una millora salarial amb caràcter retroactiu per la pèrdua de poder adquisitiu de 2023, atès el context d'elevats tipus d'interès i inflació. "Consideren que amb el pactat el 2022 (hi va haver una pujada extraordinària donat el context) compensa àmpliament l'IPC del conveni encara vigent", expliquen des de FINI.

Des d'aquest sindicat, entenen que les propostes d'AEB i CECA estan "totalment allunyades de la realitat econòmica" que estan vivint les plantilles, i confien que les patronals prenguin "seriosament" les propostes i "rectifiquin" la seva posició. La pròxima reunió dels sindicats amb l'Associació Espanyola de Banca serà el 10 de gener, mentre que el dia 11 serà la de CECA.

L'Associació Espanyola de Banca planteja negociar un conveni col·lectiu a 4 anys que la representació laboral considera arriscada, ja que la pandèmia i els diferents conflictes geopolítics de 2022 i 2023 han posat en relleu que el context econòmic és molt canviant. CECA, per la seva banda, preveu tancar el seu per als tres anys vinents.

Així mateix, AEB ha declinat (de moment) trobar l'interès màxim dels préstecs hipotecaris que paguen els seus treballadors, que era una altra de les reivindicacions de la plantilla. Des d'UGT esperen que AEB i les entitats que representa "facin un gir a la proposta".

Per la seva banda, CCOO indica que les mesures proposades per AEB estan molt allunyades de la pujada mínima d'entre el 10% i el 13% pactada a l'AENC (Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva) i signat per CEOE. Cal recordar que AEB és al seu torn dins de CEOE i que, a més, Alejandra Kindelán és una de les vicepresidentes.