La Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) haurà de continuar negociant amb els sindicats al gener. La patronal que presideix Isidre Fainé i que representa a entitats com CaixaBank, Unicaja, Abanca o Kutxabank, ha proposat a la representació laboral aquest dimarts (en el marc del conveni col·lectiu que estan negociant) una pujada salarial del 5% a tres anys. En concret, d'un 2% el 2024, d'un altre 2% el 2025 i d'un 1% més el 2026.

En diferents comunicats, FINI-SECB, CCOO i UGT, els que tenen més representació, han indicat que rebutgen aquesta proposta. Si bé, la seva consistia en pujades d'entre el 17% i el 23% en aquests tres anys. També demanaven que es limités a l'1% (fins almenys octubre de 2024) l'interès que paguen els empleats pels préstecs, com les hipoteques, que tant s'han encarit amb la pujada de l'euríbor.

A més d'altres mesures sectorials que ajudin a millorar el clima laboral, per exemple, rebaixar la pressió comercial, la càrrega de treball (dotant-los de més plantilla), i aturar els riscos psicosocials.

Des de CCOO citen a CECA i les seves entitats "que facin una reflexió profunda sobre el plantejament amb què han arrencat la negociació". Indiquen que el març de 2024, quan les entitats celebrin les seves respectives juntes d'accionistes, aprovaran els comptes d'aquest any, marcats per beneficis rècords, i celebraran "un augment de 10.000 milions del valor borsari en l'IBEX". I segons el parer del sindicat, pretendre arribar a aquestes juntes negant a les plantilles increments salarials que suposin recuperar poder adquisitiu "seria un error que abocaria al conflicte".

Així mateix, Comissions Obreres destaca que la proposta de la patronal és menys de la meitat de la forquilla entre el 10% i el 13% pactada com a mínim en l'AENC (Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva), i menys d'un terç de la forquilla entre el 17% i el 23% que havien reivindicat els sindicats "des de l'exigència de recuperar poder adquisitiu i revertir a les plantilles els beneficis rècord del sector".

Per la seva part, FINI-SECB, que ha qualificat la proposta d'"inacceptable" apunten que CECA també ha rebutjat la petició de realitzar una millora salarial amb caràcter retroactiu per la pèrdua de poder adquisitiu de 2023, atès el context d'elevats tipus d'interès i inflació. "No pagaran res perquè consideren que no hi ha pèrdua de poder adquisitiu".

Per a UGT el plantejament d'aquest dimarts de la patronal ha estat "una desqualificació als treballadors del sector, un sector que ha incrementat els seus beneficis en més d'un 25%" ja que de gener setembre havien guanyat més de 17.000 milions. Asseguren també que aquests beneficis només van els destinats als accionistes a través de recompra d'accions i augment de dividends, a més d'als consells d'administració i a l'alta direcció. Però no a les plantilles.

La representació laboral, per tant, continuarà negociant amb CECA en una pròxima reunió ja fixada per al dia 11 de gener.