La tecnològica OpenAI, creadora del chatbot amb intel·ligència artificial (IA) ChatGPT, podria llançar GPT-5, la seva eina d'IA generativa millorada, a mitjans d'any. L'empresa que dirigeix Sam Altman encara està entrenant el seu chatbot GPT-5, però alguns dels seus clients han rebut en els últims dies demostracions de l'últim model.

"És realment bo, significativament millor", ha comentat un directiu a Business Insider, segons recull EFE. Abans de llançar el nou model al públic, l'empresa d'IA realitzarà una prova de seguretat interna i formarà un "equip vermell", un procés en el qual els empleats i una selecció de persones externes qüestionen l'eina de diferents maneres per trobar problemes abans del qual fer-la disponible per a tothom.

Es tracta d'un procés en el qual, per exemple, ara es troba la seva eina de creació de vídeo hiperrealista amb IA Sora; Fa un any, OpenAI va llançar GPT-4, la versió més potent llançada per la tecnologia OpenAI i que alimenta l'IA del seu soci, Microsoft.

Aquesta versió, capaç de respondre tant a imatges com a text, va ser presentada gairebé quatre mesos després que la companyia llancés ChatGPT, model impulsat per GPT-3.5 que també havia aconseguit una gran popularitat, com una versió més avançada i de pagament a la que es pot accedir per una subscripció a ChatGPT Plus per 20 dòlars mensuals.

El novembre passat, la companyia d'IA va anunciar GPT-4 Turbo i va dir que aquest model era encara més capaç, amb un "límit de coneixement actualitzat fins a l'abril de 2023" i que pot analitzar l'equivalent a 300 pàgines de text en una sola pregunta.

El març de 2023, un grup d'empresaris del sector tecnològic, experts i polítics van sol·licitar en una carta de to apocalíptic que se suspenguin durant sis mesos els experiments amb intel·ligència artificial (IA) molt potent perquè consideren que "poden plantejar profunds riscos per a la societat i la humanitat".

"Fem una crida a tots els laboratoris d'IA perquè interrompin immediatament durant almenys sis mesos l'entrenament dels sistemes d'IA més potents que GPT-4", assenyalava el comunicat, que demanava la intervenció dels Governs per imposar aquesta moratòria en cas que les parts implicades es neguin a la suspensió temporal de les investigacions.

Un dels competidors més grans dels chatbots de OpenAI ara és Google i la seva IA generativa Gemini.

Per la seva part, Anthropic, l'empresa d'intel·ligència artificial (IA) fundada per diversos exempleats de OpenAI, va dir aquest dilluns que les diferents versions del seu nou model, Claude 3, funcionen tan bé o millor que els models GPT-4 i Gemini Ultra, els models dels líders al mercat, OpenAI i Google.