Microsoft ha incorporat Sam Altman, cofundador d'OpenAI, per liderar un nou equip d'investigació avançada d'IA. El president i conseller delegat del gegant tecnològic nord-americà, Satya Nadella, ha anunciat aquest dilluns la incorporació a la companyia de Redmond de Sam Altman, que va ser destituït divendres passat com a màxim executiu d'OpenIA i fins aquest diumenge s'havia dit amb un possible retorn a l'empresa.

"Sam Altman i Greg Blockman, juntament amb els seus col·legues, s'uniran a Microsoft per liderar un nou equip d'investigació avançada d'IA", ha confirmat Nadella, que ha expressat el seu desig que la companyia pugui dotar-los dels recursos necessaris per al seu èxit. A través de la xarxa social X (antic Twitter), Sam Altman responia a l'anunci de Nadella amb un breu "la missió continua".

Respecte a OpenIA, el màxim executiu de Microsoft ha subratllat que la companyia de Redmond continua "compromesa" en la seva associació i manté la confiança en el full de ruta de productes, així com en la capacitat per continuar innovant. "Esperem conèixer a Emmett Shear i al nou equip de lideratge de l'OPAI i treballar amb ells", ha apuntat.

Al gener, Microsoft va anunciar una inversió multianual "de milers de milions de dòlars" corresponent a la tercera fase de la seva associació a llarg termini amb OpenIA per accelerar els avenços en IA. L'acord seguia les inversions anteriors en 2019 i 2021 i estén la col·laboració entre ambdues empreses a través de la investigació i la supercomputació d'IA, permetent a cada una comercialitzar de forma independent les tecnologies d'IA avançades resultants.

El cofundador de Twitch, nou directiu d'OpenAI

D'altra banda, el consell d'administració d'OpenAI ha decidit nomenar com a nou conseller delegat interí de la companyia a Emmett Shear, cofundador i exconseller delegat de Twitch, la qual cosa tancava la porta al retorn de Sam Altman a la direcció de l'empresa creadora de ChatGPT, després del seu cessament de divendres passat.

Malgrat les converses mantingudes durant el cap de setmana, finalment Sam Altman no tornarà com a conseller delegat d'OpenAI, start-up que va cofundar el 2015, i al seu lloc Emmett Shear, cofundador de Twitch, propietat d'Amazon, assumirà el càrrec de màxim executiu de manera interina, hauria informat la plantilla Ilya Sutskever, cofundador i directiu d'OpenAI.

D'aquesta manera, Shear es convertiria en el segon conseller delegat interí d'OpenAI en tot just tres dies, després que la junta reemplacés divendres inicialment a Altman per la directora de tecnologia Mira Murati, encara que els principals inversors d'OpenAI, inclòs Microsoft, i desenes d'empleats es van unir al costat d'Altman durant el cap de setmana en un esforç per restituir-lo com a director executiu.

"Pèrdua de confiança"

OpenAI va anunciar divendres passat la "sortida" de Sam Altman com a conseller delegat i membre de la junta directiva, al·legant una pèrdua de confiança de la junta directiva i afirmant que Altman "no va ser consistentment honest en les seves comunicacions" amb aquest òrgan, alguna cosa que, "va perjudicar la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats". "La sortida del Sr. Altman es produeix després d'un procés de revisió deliberant per part de la junta, que va concloure que no va ser consistentment sincer en les seves comunicacions amb la junta, la qual cosa va obstaculitzar la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats. La junta ja no confia en la seva capacitat per continuar liderant OpenAI", recollia el comunicat.