El preu de l'habitatge està disparat i demanar un préstec per comprar una casa surt ara molt més car que fa un any, després que el Banc Central Europeu hagi pujat els tipus d'interès fins i tot en sis ocasions, portant-los ja al 3,5% des del 0% en el qual es trobaven fa un any. Per això BBVA, el tercer banc més gran del nostre país, vaticina que la firma de noves hipoteques caigui el 2023 fins i tot un 35% a Espanya.

"Als clients els costarà més accedir a noves hipoteques, la nostra previsió és que la facturació hipotecària caigui un 30% o un 35% per les pujades de tipus", comentava Onur Genç, conseller delegat de BBVA en la presentació de resultats celebrada aquest dijous. El banc ha disparat el seu benefici gairebé un 40% en el trimestre respecte a l'any passat en guanyar més de 1.800 milions d'euros.

Les xifres del Banc d'Espanya de gener i febrer (data fins a la qual hi ha dades disponibles) ja posen en relleu aquesta tendència, agregava el CEO. "Les noves hipoteques han caigut un 13% en dos mesos". Per aquesta raó, el número dos de BBVA també entén que les compravendes d'habitatge es reduiran una mica, en general, prevén alentiment en tota l'activitat hipotecària.

El resultat de BBVA a Espanya s'ha vist afectat, com els seus rivals, pel nou impost a la banca, que el banc ja ha recorregut, tal com ha afirmat el banquer aquest dijous. Sense aquest impost, l'aportació del negoci espanyol al resultat del grup hauria estat del 29% davant el 23% que ha aportat fins al març. Molt per davant està Mèxic, que ha col·laborat amb el 40% del total del benefici en guanyar més de 1.300 milions. Genç deixava clar que Mèxic seguirà sent el seu primer mercat amb i sense l'impost a Espanya.

La contribució de Turquia, explicava, és des de 2022 molt més moderada que en anys anteriors per l'elevada inflació, que ha obligat el banc a realitzar canvis comptables i reduir el seu benefici. "El 2023 l'aportació de Turquia serà més o menys la mateixa que l'any passat, mentre que la de Mèxic serà superior. La franquícia allà és espectacular. El país té potencial i a més tenen una taxa d'atur mínima del 3%", explicava. BBVA té el 40% de quota de mercat de totes les nòmines que es paguen al país, revelava.

D'altra banda, el conseller delegat de BBVA assenyalava que entre juny i setembre, quan es compleixi un any i mig des que van posar en marxa el seu pla estratègic 2021-2024 donaran una guia actualitzada dels objectius que s'havien marcat, i els esmentats objectius es revisaran molt probablement "a l'alça" malgrat les turbulències financeres dels últims dies. El banquer assegura que "més enllà de la volatilitat dels mercats" no han notat sortides de dipòsits ni moviments de fons.

Finalment, Genç ressaltava que en primer trimestre han captat 2,6 milions de clients a nivell grup "una xifra enorme" i en línia amb els seus objectius que, tanmateix, s'ha frenat a dos mercats, Turquia i el Perú. "A Turquia la captació ha caigut un 14% respecte a l'any passat pel terratrèmol, que ha fet que tot el màrqueting es pari i al Perú, un altre 13% perquè en el primer trimestre hi va haver conflictivitat social pel canvi de Govern".

Del seu costat, Mèxic, on han crescut un 13% i Espanya, on han elevat la captació en un 18%. "Creixem de forma sanejada, podríem baixar el preu del crèdit i accelerar la captació, però acumularíem problemes per al futur i nosaltres no volem fer-ho així". Així mateix, el conseller delegat també ha tancat la porta a començar a pagar pels dipòsits, com ja estan fent altres competidors, per elevar el nombre de clients. Defensava que la liquiditat continua sent molt elevada en BBVA i tot el sector.

Més dividends i menys fusions

Preguntat sobre què farà BBVA amb l'excés de capital, el número dos del banc descartava analitzar alguna fusió. (També el CEO de Sabadell rebutjava avui estudiar-hi una nova operació). "No volem operar amb excés de capital, volem mantenir-nos a la forquilla de l'11,5% o 12% del CET 1", indicava Genç.

L'excés de BBVA avui dia és de 4.000 milions d'euros i com que no volen continuar operant-hi, una manera d'emprar-lo és continuar creixent de manera orgànica als mercats i negocis on ja són presents.

Però a més, "és probable que fem més recompres d´accions perquè seguim per sota del cost de capital, o que paguem un dividend extraordinari". En aquest sentit, el CEO recordava que ja han tornat 8.000 milions d'euros en dividends amb les darreres recompra d'accions als accionistes.