El grup carni Noel ha tancat el 2024 amb una facturació de 664 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 4% més respecte de 2023. La marca, amb un pes especial a Espanya en el segment de pernil cuit llescat, ha explicat que la millora és causada per tres eixos de creixement: l'augment de la producció, l'expansió internacional i la diversificació entrant en noves gammes de productes. En el balanç de 2024, la companyia referma que "ha estat un exercici de consolidació del model empresarial, que combina un creixement industrial sostenible, l’aposta per la innovació i una forta convicció en la internacionalització”, en paraules d’Albert Boix, director general de Noel, i membre de la quarta generació de la família Boix-Bosch, que va donar peu a la creació del grup ara fa 85 anys.
En el darrer any, Noel ha augmentat la producció en un 3%, fins a les 127.184 tones, i segueix invertint per millorar les capacitats de les seves 15 plantes de fabricació repartides per Espanya i en els processos industrials. La plantilla és de més de 2.700 persones. En concret, el 2024, ha destinat a aquests objectius uns 23,3 milions d'euros, xifra que representa un increment del 6% respecte a l’exercici anterior. Entre les principals inversions, en destaquen els 4 milions per a la posada en marxa de nous assecadors a la planta Noel 4, amb l’objectiu d’incrementar la producció de productes picats curats; 3,5 milions en la modernització de la planta de llescats Noel 3, per tal de millorar-ne l’eficiència i la qualitat del servei; i 1,2 milions d’euros dedicats a l’ampliació de la planta de cuits Noel 1, segons informació difosa aquest dijous en un comunicat. Aquests tres centres de producció es troben al municipi de Sant Joan les Fonts (Girona), on el grup també té la seu central.
Altres avenços en els processos s'han centrat a la planta Noel Olot, dedicada a l’especejament de porcí, que ha vist ampliat el seu espai operatiu i logístic, amb una inversió de 3,9 milions. "Aquestes actuacions formen part del nostre compromís per avançar-nos als grans canvis del sector agroalimentari, potenciant infraestructures flexibles, tecnologies eficients i models de producció més sostenibles, que ens permetin créixer amb solidesa en un entorn cada cop més competitiu i dinàmic”, asseguren des de la companyia.
En aquest sentit, Xavier Boix, que comparteix la direcció general amb el seu germà Albert, manifesta que treballen "amb la mirada posada en el futur". "Des de Noel estem impulsant projectes estratègics que anticipen els reptes del sector, reforçant les nostres capacitats productives i ampliant l'oferta de productes adaptats als nous hàbits de consum dels diferents mercats on operem”, afegeix.
La marca ha seguit creixent a Espanya, assolint una quota de pernil cuit llescat del 22,7% el 2024, per sobre del 20,9% aconseguit l’any anterior. Noel també ha continuat refermant la seva estratègia de consolidació d’altres divisions de negoci. D’aquesta manera, el grup ha seguit avançant en la producció de cremes, gaspatxos, salses i sucs vegetals cold pressed, des de les empreses participades Tap Tap Food i The Juicy Group; així com, en l’àmbit dels plats preparats. La facturació d’aquestes divisions de negoci ha estat de 35,7 milions d’euros el 2024, un 13% més que en l’exercici anterior.
Produir a la Xina i seguir obrint mercats
Pel que fa a la internacionalització, fa pocs mesos, Noel va anunciar l'aliança amb la firma xinesa Jiangsu Toword Food per comercialitzar productes de la marca en aquell mercat. Per tirar endavant aquest projecte, el grup ha creat la societat Toword&Noel Food Group, participada al 50% per ambdues companyies. La marca vol produir en una nova fàbrica de curats, de 5.800 metres quadrats, ubicada a la província de Jiangsu, al nord de Shanghai.
La família Boix no ha donat detalls de la inversió que s'emportarà aquest projecte. Jiangsu Toword Food és una empresa d'alimentació, de capital familiar, dedicada a la fabricació i venda de plats deshidratats llestos per menjar i de carns curades i salades, entre altres productes.
Actualment, les vendes a l'exterior de la marca Noel -que comercialitza la seva gamma a 66 països amb presència en la gran distribució- suposen gairebé el 50% dels ingressos totals.
Producció més sostenible
La marca càrnia segueix treballant per minimitzar l'impacte de la producció. En aquest sentit, recorden que en cinc anys han aconseguit reduir un 25% el consum d'aigua per tona produïda. El 2024 van tancar-lo amb un consum de 2,43 m3 per cada tona. A més, també treballa en la reducció del plàstic. En l'últim any han aconseguit treure del mercat 75 tones d'aquest material a partir de la reducció de micratges i l'aplicació de criteris d'ecodisseny en el cicle de vida dels productes.