Només amb els contractes que té signats Nedgia, distribuïdora de Naturgy que compta amb la major part de la xarxa de gas, es triplicaran a Catalunya les plantes de biometà al territori, un gas que s'obté a partir del tractament de residus orgànics. La companyia té signats 18 contractes de connexió de noves instal·lacions que se sumarien a les 7 ja en funcionament, de forma que es triplicarien i arribarien a les 25. Els nous contractes, cinc d'ells signats aquest 2025, arriben a una capacitat d'injecció d'1 TWh per any, que permetrien descarbonitzar el consum de 200.000 llars.
A més, Nedgia ha rebut l'interès de 25 plantes més per a la connexió de futures instal·lacions, que sumarien una producció anual d'1 TWh anual i duplicarien la capacitat dels contractes nous ja tancats. Segons el darrer informe de Sedigas, Catalunya té un potencial tècnic de 14,46 TWh a l'any de producció anual de biometà, és a dir un marge de creixement de gairebé el 1.500 % respecte als contractes ja signats, i que suposarien el 8,9% del potencial de generació a tota Espanya. Ara per ara, Catalunya compta amb gairebé la meitat de les plantes de biometà que hi ha a Espanya, 7 entre 15.
De les 7 plantes que hi ha a Catalunya, 6 estan connectades a la xarxa de Nedgia, amb una capacitat d'injecció de 196 GWh. Les plantes connectades fan servir residus de diversa procedència. Mentre que les plantes de Can Mata i Elena fan servir residus d'abocadors, el projecte BioVo de Granollers empra EDAR (aigües residuals) i materials procedents d'un CTR, Centre de Tractaments de Residus. A Torre de Santamaria, a Lleida, fan servir residus de la granja de vaques.
De les plantes que hi ha a Catalunya, dues són de Naturgy, que va anunciar el passat mes d'abril que invertirà a Catalunya fins al 2027 350 milions dels 1.000 que hi dedicarà a tot l'estat.
El març de l'any passat, Nedgia va posar en servei un sistema de Flux Invers entre una xarxa de distribució en alta pressió i una de transport secundari, la qual cosa permet injectar més de 70 GWh a l'any de gas verd de l'abocador de Can Mata. També ha posat en servei el primer gasoducte virtual que permet la injecció de gas verd produït en tres granges amb plantes de tractament en un radi de 10 kms.
Les dades han sigut presentades aquest dilluns per Raul Suárez, CEO de Nedgia, en un acte sobre la situació del sector del biometà i el biogas al Col·legi d'Enginyers, que ha comptat amb la presència de la directora general d'Energia Marta Morera, del president de Sedigas, Joan Batalla, la presidenta del Clúster de Bioenergia de Catalunya, Vanessa Abad, i la presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero.
El biometà és un gas renovable que es produeix a partir de la digestió de residus orgànics per bacteris que hi ha als propis residus. Un cop depurats aquests residus, el gas es pot injectar a la xarxa. A més de reduir la petjada de carboni respecte del gas natural, permet eliminar les emissions de metà, contaminació de l'aigua i altres efectes negatius que els residus orgànics i purins generen en les poblacions i ecosistemes.