Una aposta per la moderació política i econòmica. El president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), el basc Andrés Sendagorta (Sener), va reiterar aquest dilluns la necessitat "d'evitar la polarització" i apostar "per la moderació i el diàleg" perquè "ens permetin construir un marc de relacions estables" a llarg termini. Va advocar pel "sentit de la institucionalitat" i per mantenir-se "en el marc constitucional".

Sedagorta va fer aquestes declaracions en la inauguració aquest dilluns a Bilbao del XXVI Congrés de l'Empresa Familiar que va comptar amb la presència del rei Felip. Posteriorment, està prevista la intervenció d'Alberto Núñez Feijóo i, demà dimarts, ho farà Pedro Sánchez per tancar aquest conclave dels grans grups empresarials espanyols.

Encara que va centrar el seu discurs en els problemes de l'empresa familiar, la intervenció de Sendagorta va tenir un rerefons polític. Fins i tot, va atacar la ideologització del debat de l'educació i la formació en una al·lusió sense esmentar-los als aliats del govern espanyol. "Tinc la impressió que es destina més temps en el nostre debat públic a subratllar trets ideològics que a apuntalar els objectius reals que haurien de perseguir els nostres programes educatius", va indicar.

Seguint amb els seus posicionaments, precisament quan encara no s'ha constituït el nou Govern d'Espanya, Sendagorta va insistir que "és vital recuperar i reforçar el sentit de la institucionalitat". I va subratllar que "el marc constitucional, que ens ha donat decennis d'estabilitat i prosperitat, és el que defineix l'actuació de l'Institut de l'Empresa Familiar. Dins d'aquest marc, volem col·laborar amb tots".

Respecte als problemes de les empreses familiars, Sendagorta va reiterar que continuen patint per la falta de personal qualificat. "Ens falten enginyers informàtics, però també persones que treballin en el món de l'hostaleria o el món industrial. Va afegir que el repte per atreure i retenir talent s'ha convertit en "una prioritat de primera magnitud".

Propostes en educació

Per això, va reclamar de l'actuació de les "autoritats", o sigui, els governs competents, "davant de la necessitat urgent de millorar dràsticament el nostre sistema educatiu". En aquest punt va llançar el dard contra la "ideologització" del sistema. Va afegir que la formació no s'ha d'orientar només a cobrir les necessitats reals que demanden les empreses, "sinó a una mica més profund, a una educació en valors".

També es va queixar del tractament fiscal. Va apuntar que dificulta la contractació de personal. "És necessari incentivar l'ocupació i gravar-lo no sembla la millor manera d'aconseguir-ho". Va proposar "de revisar la fiscalitat" per aconseguir que "el salari net que arriba a les butxaques dels treballadors sigui el més a prop possible del cost brut que assumeixen les empreses.

Després de la seva intervenció, el rei Felip va inaugurar el Congrés de l'Empresa Familiar. Va recordar que més d'un milió d'empreses a Espanya són de propietat familiar, dada que suposa el 90% del total. I ha destacat que un dels seus signes d'identitat és "arrelar-se" en un territori, tot i que això pot dificultar l'atracció de talent d'altres zones. Va destacar la necessitat d'oferir "facilitats" a les empreses familiars més allunyades dels nuclis urbans més poblats, tenint en compte que aquestes empreses contribueixen a una "vertadera vertebració" d'Espanya.

José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ha reconegut el paper de l'empresa familiar per "contribuir a crear una societat més cohesionada". Va destacar que "creix cap a l'exterior exportant, alhora que redueix l'endeutament".

Iñigo Urkullu, president del govern basc, va advertir que els fons especials de la Unió Europea expiraran el 2026 i que les empreses "no han de deixar passar aquesta oportunitat de futur".

Fundat el 1992 en Barcelona, l'IEF compta amb un centenar de socis, que són grans corporacions empresarials familiars. En conjunt, les companyies que integren aquesta associació donen ocupació a 1,1 milions de persones. La seva facturació anual conjunta correspon al 14% del PIB espanyol, percentatge que supera el 24% si s'inclouen les associacions territorials d'empresa familiar vinculades, com la catalana ASCEF, que n'engloben unes altres 1.500 d'empreses. Les empreses familiars a Espanya aporten el 70% de l'ocupació i el 60% del PIB, segons dades de l'IEF.

Andrés Sendagorta McDonnell (Madrid, 1958) presideix des de 2022 l'Institut de l'Empresa Familiar. Deixarà el càrrec en l'assemblea prevista per al maig de l'any vinent. Va rellevar en el càrrec Marc Puig, president i CEO del grup de perfumeria Puig. Sendagorta està al capdavant de Sener, companyia basca d'enginyeria aeroespacial i de defensa. Exmilitar, va ser capità de corbeta i pilot de reactors de combat. Expresident d'Afarmade, que fins fa uns anys va ser la patronal del sector de l'armament. Abans i dirigir l'IEF, va estar al capdavant de l'Associació de l'Empresa Familiar d'Euskadi (Aefame).