La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) ha insistit aquest divendres en la seva negativa que es faci permanent l'impost a la banca. "No entenc estar parlant ara d'un impost permanent quan tenim les circumstàncies que tenim, amb riscos geopolítics rellevants. Els tipus d'interès comencen a baixar, el creixement econòmic és moderat i hi ha necessitats milionàries d'inversió en Europa. Seriem l'únic país europeu en fer-ho permanent. Si la pregunta és si és el moment, la resposta és no".

Així de rotunda es mostrava Alejandra Kindelán en un encontre amb periodistes posterior a la junta d'accionistes d'AEB, on ha recordat que l'impost temporal està recorregut als tribunals i que l'opinió del sector sobre l'impost, sigui temporal o permanent, no ha canviat.

"Coneixeu bé la nostra posició sobre el gravamen, no ens sembla bé haver de gravar al sector amb 1.500 milions més, seriem l'únic país amb un impost permanent, seria un claríssim desavantatge competitiu", agregava.

El tribut, que en principi era sobre els ingressos generats durant 2022-2023 (i pagable el 2023 i el 2024) ja s'ha prorrogat un any més. Però l'Executiu vol anar més enllà i fer-ho durador en el temps. De manera que els bancs, que ja van qüestionar la constitucionalitat de l'impost temporal en els tribunals, han rebutjat aquesta decisió.

Kindelán ni tan sols s'ha mostrat a favor que l'impost s'apliqui com en Itàlia. "L'italià és d'un any i no és comparable amb el que es planteja a Espanya, que és fer-la permanent." Cal recordar que al país trasalpino es va anunciar un imposat a la banca l'agost del 2023 pel mateix motiu que a Espanya, per gravar els beneficis extraordinaris obtinguts per les pujades de tipus d'interès, però va ser modificat al setembre.

Amb el canvi es va donar l'opció a la banca de no pagar l'impost si decideixen elevar els seus nivells de capital fins a un nivell que multipliqui en dues vegades i mitjana, el que els correspondria pagar per l'impost extraordinari. Així mateix, l'impost d'Itàlia està plantejat sobre beneficis i no sobre ingressos, com aquí. En concret, la taxa aplica al 40% dels beneficis extraordinaris dels bancs, sempre que superin els de 2021 en almenys un 10%.

La presidenta de l'AEB, que representa a bancs com Santander, BBVA, Bankinter o Sabadell, ha reconegut que ja han expressat aquestes opinions al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, a qui "coneixen bé" per la seva anterior etapa al capdavant del Tresor. "Tenim franquesa per dir el que no ens agrada", assegurava, i així s'ho han fet saber.

La banca reconeix que no són líders en dipòsits

La presidenta d'AEB també ha repassat en aquesta trobada les xifres de la banca el 2023, un any en què les entitats adherides van guanyar 23.000 milions d'euros, un 20% més que el 2022.

Kindelán ha destacat que malgrat les pujades de tipus, a Espanya, el crèdit és més barat que a Europa. "Som els cinquens més barats en crèdit, hipoteques…" però reconeixia que també ho som en dipòsits, i per tant els nostres bancs són dels que menys paguen. "És l'altra cara de la moneda".

La patronal defensa que al nostre país "hi ha una oferta molt variada" que va més enllà de remunerar l'estalvi a través de dipòsits, i inclou "ofertes de tota mena" com els fons i plans de pensions.