El Banc Central Europeu té clara la seva opinió sobre els diferents impostos a la banca que s'estan aplicant a Europa des que van començar a pujar els tipus d'interès. La institució creu que afecta la rendibilitat de les entitats financeres i la concessió de crèdit, de manera que el rebutja. Però si algun país, com Espanya, es planteja que deixi de ser temporal i es converteixi en permanent, es posiciona per un impost com el d'Itàlia.

Així ho defensava aquest dimarts el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, durant la seva participació en un fòrum econòmic. "La nostra opinió està clara, i no només per a Espanya, coincideix amb la d'altres països. Encara que és cert que la rendibilitat de la banca ha augmentat per sobre del 10%, la seva sostenibilitat no està garantida en el temps. Existeixen dubtes sobre la seva sostenibilitat", comentava.

Per això, De Guindos expressava que a Itàlia "hi ha hagut una solució intel·ligent", ja que, d'alguna manera, facilita la capitalització de les institucions bancàries. Cal recordar que a Itàlia es va anunciar un impost a la banca l'agost del 2023 pel mateix motiu que a Espanya, per gravar els beneficis extraordinaris obtinguts per les pujades de tipus d'interès, però va ser modificat al setembre.

Amb el canvi es va donar l'opció a la banca de no pagar l'impost si decideixen elevar els nivells de capital fins a un nivell que multipliqui en dues vegades i mitja el que els correspondria pagar per l'impost extraordinari. Així mateix, l'impost d'Itàlia està plantejat sobre beneficis i no sobre ingressos, com aquí. En concret, la taxa aplica al 40% dels beneficis extraordinaris dels bancs sempre que superin els del 2021 en almenys un 10%.