Un jutjat de Barcelona ha obligat l'aerolínia Ryanair a retractar-se de les afirmacions públiques contra l'agència de viatges eDreams, que va acusar de cometre "actes de pirateria" i d'estafar la gent, en entendre que amb aquesta campanya va dur a terme "un acte de competència deslleial per denigració". En una sentència, a la que ha tingut accés EFE, el jutjat del mercantil número 12 de Barcelona ha obligat la companyia aèria a cessar qualsevol tipus d'afirmació o insinuació contra eDreams que doni a entendre als consumidors que l'empresa "enganya, estafa", comet "actes de pirateria" o que ofereix activitats il·lícites o il·legals, i a retractar-se públicament.

Ryanair va desenvolupar cap a una campanya contra les agències de viatges en línia, entre les quals s'inclou eDreams, en la qual va afirmar que aquestes aplicaven "sobrepreus", i que va qualificar de "pirata", que "estafen" i que també "enganyen els consumidors". A més, Ryanair va començar l'abril de 2024 una campanya contra el servei Prime d'eDreams, qualificant-lo d'"il·legal", per la qual cosa, segons el parer de l'aerolínia, "hauria de ser prohibit", i es va referir a l'empresa de viatges amb les expressions abans esmentades.

Els insults no són infreqüents en la política de comunicació de l'aerolínia. L'actual president i CEO, Michael O'Leary, ha cridat "pallasso", "boig" i "comunista" al ministre espanyol de Consum, Pablo Bustinduy.

La campanya contra eDreams es va dur a terme a través del web corporatiu de la companyia aèria, d'entrevistes en mitjans de comunicació i amb missatges en els seus perfils a les xarxes socials. La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació davant de l'Audiència de Barcelona, obliga l'aerolínia a publicar al seu web corporatiu i xarxes socials que han estat condemnats per aquests fets i que es retracten públicament de les afirmacions vessades contra l'agència de viatges en línia.

"Ryanair reconeix que eDreams Prime és un servei de subscripció legítim que ofereix als consumidors estalvis en vols, hotels, paquets i lloguer de cotxes", recull el missatge que el jutge obliga l'aerolínia a fer públic als seus principals canals de comunicació, en els quals haurà de romandre publicat sis mesos (actualment no apareix al web de l'aerolínia irlandesa).

Sense indemnització

A més del cessament de la campanya i la rectificació, eDreams sol·licitava en la seva demanda una compensació econòmica d'aproximadament 1,6 milions d'euros, si bé el jutge l'ha desestimat, ja que, encara que ha quedat provat el mal, no està "degudament quantificat". En un comunicat, eDreams qualifica la sentència de nova "victòria judicial" que se suma a una altra de prèvia del Tribunal Suprem que ja havia obligat Ryanair a cessar el seu comportament "denigrant i anticompetitiu" contra l'agència digital de viatges.

A més, eDreams ha recordat que "Ryanair també ha estat condemnada per accions de denigració i competència deslleial contra altres agències de viatges independents". L'assessor jurídic d'eDreams, Guillaume Teissonnière, ha assegurat que l'objectiu de l'aerolínia amb les seves tàctiques de "denigració" és el d'"esclafar injustament la competència", i exigeix a la companyia condemnada que elimini "una vegada per sempre" amb els "mètodes intimidatoris".