José Elías, president del grup energètic Audax i de la cadena de supermercats de congelats La Sirena, ha generat diversos debats a les xarxes socials amb els seus comentaris sobre els diners. L'últim, en el pòdcast Búscate la vida, es va originar amb aquesta reflexió: "De què et val guanyar molt si estàs de dilluns a diumenge allà esclavitzat?".

Elías és un defensor de la jornada intensiva, també anomenada jornada contínua, perquè afavoreix la conciliació familiar i, amb això, aporta avantatges als treballadors i a les empreses. No obstant això, la seva implementació no resulta fàcil.

Aquest influencer empresarial subratlla que "la conciliació és una de les coses que més pesen". I posa com a exemple una de les seves empreses: "Nosaltres, en una de les companyies, el que hem decidit és començar a treballar a les set i acabar a les tres". Tanmateix, aquest horari pot suposar un problema, no per a l'empresa, sinó per als qui els contracten: "Fem obres per a d'altres, llavors allà se'ns 'lía un pollo' perquè has d'anar al client a dir-li que a les tres te'n vas a casa".

Però la conciliació té els seus avantatges. "Estem captant molt més talent perquè els treballadors concilien molt millor. A les set del matí estan treballant i a les tres se'n van a casa. Poden anar al gimnàs, poden anar a buscar el nen...". En definitiva, "la gent vol guanyar diners, però també vol viure", assenyala Elías. "Això ens obliga a nosaltres com a empresaris a lluitar per aquestes millores. No es pot pagar tot amb diners. Cal pagar amb diners i amb altres coses. Jo crec que la conciliació és una de les coses que més pesen avui dia".

I, al final, exposa la seva reflexió: "els empleats volen guanyar diners, però també volen viure. De què et val guanyar molts diners si estàs de dilluns a diumenge allà esclavitzat, no?".

En aquest pòdcast, Elías no parla de la reducció de jornada que impulsa el govern espanyol, tampoc de les jornades setmanals de quatre dies o d'altres fórmules, sinó de les jornades intensives dels seus empleats amb una reflexió de fons sobre els diners.

En principi, per als treballadors, les jornades intensives permeten una millor conciliació laboral i personal, contribueixen a una millor satisfacció per disposar de més temps lliure, també redueixen el temps en els desplaçaments i solen suposar un estalvi econòmic més gran (se solen realitzar menys menjars fora de casa).

Per a les empreses, augmenta la productivitat, redueix l'absentisme i millora el clima laboral. A més, pot suposar un estalvi en costos operatius. Però no tots els sectors es poden adoptar una jornada intensiva (per exemple, els que es dediquen a l'atenció al client). I requereix planificació per no afectar l'atenció a usuaris o clients. Però no tots els treballadors ho accepten si no s'adapta a la seva vida personal o familiar.

Altres reflexions

Anteriorment, Elías va generar un altre debat a les xarxes amb una reflexió sobre el valor dels diners. En el seu perfil de X (abans Twitter), va explicar que, segons la seva experiència, arribar als 20.000 euros nets mensuals és el punt a partir del qual els ingressos deixen de sumar benestar. De fet, va assegurar que "tenir més de 20.000 euros fixos al mes no té sentit", i va afegir que sempre ha pensat que hi ha un moment en què els diners deixen de fer-te feliç i que, per a ell, aquest moment és exactament quan s'arriba a aquesta xifra.