Un dia després que Inditex pactés amb els sindicats una pujada salarial de fins a 18.000 euros, la firma tèxtil ha arribat a un acord tant amb Comissions Obreres com amb UGT pel qual Inditex elevarà el sou entre un 20% i un 25% al 80% dels empleats de totes les seves botigues, tal com han confirmat els sindicats a Agència EFE.

El pacte assolit per ambdues parts, que es va oficialitzar en la jornada d'ahir a la nit, va fixar un salari mínim des de 18.000 euros a tots els treballadors de les botigues que el gegant tèxtil té a Espanya. En el mateix acord, la firma fundada per Amancio Ortega afegiria a la pujada salarial altres variables vinculades a l'antiguitat del treballador, la nocturnitat, o comissions, entre d'altres, la qual afecta 36.000 treballadors de les botigues del grup.

Camí cap a l'homogeneïtat salarial

El pacte va ser aplaudit per UGT, que va expressar que "soluciona alguna de les injustícies que es produïen en el grup, i per fi comença un canvi d'homogeneïtat a les diferents marques i territoris".

Un dia més tard, ambdues parts han acordat l'alça salarial per al 80% dels treballadors de les diferents botigues que té el grup. Els sindicats han advertit que aquesta pujada salarial no serà igual per a tots els empleats, i que dependrà de la regió en la qual treballin.

Fonts de la companyia asseguren EFE que l'acord "garanteix mínims fixos per trams d'antiguitat" i afegeix "una remuneració garantida a la trajectòria professional". Es pot destacar que el 70% de la plantilla té una antiguitat de més d'un any i mig o ocupa llocs de responsabilitat.

Malgrat l'acord assolit, i que de cara a Inditex és un pas cap a l'homogeneïtat dels sous a les diferents províncies, encara hi ha taules de negociació obertes per establir convenis provincials. EFE explica que per a gairebé el 50% de la plantilla d'Inditex, que engloba marques com Pull & Bear o Zara, la seva revisió salarial pels convenis provincials està en negociació o ho estarà ben aviat.

Els treballadors no cobren el mateix per les mateixes funcions

L'objectiu principal que té aquest acord és el d'aparellar els sous dels treballadors que exerceixen un mateix càrrec i que, tanmateix, reben una retribució menor. I és que, depenent d'on estigui situada la botiga d'Inditex, els empleats cobren més o menys. Per exemple, un dependent de primera en un establiment del grup a Guipúscoa cobrava més de 24.000 euros bruts, mentre que un treballador amb el mateix càrrec a Múrcia rebia un salari de fins a 22.000 euros bruts per als de més antiguitat.

De cara a Inditex, l'acord firmat ahir a la nit amb els sindicats és un pas de gegants cap a l'homogeneïtat dels salaris. En la mateixa línia, amb el pacte assolit, els incentius anuals per vendes s'igualen (entre 1.000 o 600 euros bruts depenent el tipus de contracte) i s'unifica el sistema de participació en comissions sobre les vendes amb un repunt de l'1,4 %, que tindrà un impacte addicional en el salari d'un mínim del 16 %.

A més, els treballadors de nivell 3 (antiguitat igual o superior a 4 anys), que és el més freqüentat, ja que n'inclou més del 50 % del col·lectiu, ja tenen garantit el salari mitjà d'Espanya, en l'entorn dels 26.000 euros bruts anuals entre el fix i el variable per a jornades completes.

Els nous mínims salarials (que són per a jornades completes, prorratejant-se per a altres casos) es començaran a cobrar per part dels 36.0000 empleats en botigues del grup a Espanya amb efecte retroactiu des de l'1 de gener i podran revalorar-se en 2024 i 2025 segons l'IPC real de l'any anterior.

El sector tèxtil ja disposa d'una patronal

En aquest mateix exercici també s'ha creat la patronal del tèxtil, la qual es denomina ART. L'Associació Retail Textil España engloba a firmes com la mateixa Inditex, Primark, H&M o Uniqlo, entre d'altres. La creació d'aquest nou organisme pot portar enormes beneficis per a un sector que, fins fa menys de dos mesos, mancava d'un ens d'aquest calibre. Comissions Obreres va explicar que si ART promou un nou conveni estatal "podrien desaparèixer" els convenis provincials, els quals era els 'culpables' de l'heterogeneïtat dels salaris en firmes com Inditex.

ART, en aquesta línia, ha designat com a secretari un destacat advocat del bufet Sagardoy, amb tasques de consultoria, el que s'entendria com una primera baula per abordar aquesta tasca. A més, aquesta patronal de nou encuny ja forma part de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials.