El jutge de l'Audiència Nacional (AN) José Luis Calama ha citat com investigats al conseller delegat i president del Consell d'Administració dels cellers Félix Solís, Félix Solís Yáñez, i a l'administrador únic de García Carrión, José García Carrión Jordán, en la causa sobre la presumpta comercialització com a criança, reserva i gran reserva de vins que suposadament no complien els requisits d'elaboració ni en període d'envelliment ni en la permanència en bota de roure.

En un auto d'aquest mateix dimecres, recollit per Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 4 cita el 4 de desembre a les 09.00 hores Solís i, el dia 11 a la mateixa hora, Carrión. Ambdós declararan com investigats en la causa que se segueix per delictes de publicitat enganyosa, estafa i falsedat documental.

A més, l'instructor també crida com a testimoni el 23 de novembre al conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural de la Junta de Comunitats de Castella-La Mancha de 2015 a 2019 i des d'aleshores conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural, Francisco Martínez Arroyo.

En la seva resolució, el magistrat acorda dirigir el procediment com a persones jurídiques contra les entitats certificadores Sohiscert i Liec Agroalimentaria en considerar que indiciàriament podrien haver actuat com a cooperadors necessaris dels il·lícits penals investigats en la causa. Així mateix, el jutge requereix a les mercantils investigades Félix Solís SL, Félix Solís Avantis SA, García Carrión SA i Grup Vinartis SA perquè, abans de ser cridades a declarar a seu judicial, reparin els defectes de personació.

Finalment, Calama demana a la Fiscalia que es pronunciï sobre la possibilitat de decretar el sobreseïment de la causa per als cellers|bodegues Navarro López i Fernando Castro, així com per als seus representants, ja que després de l'examen de la documentació no es pot inferir que els esmentats investigats haurien participat en una activitat il·lícita.

Els informes revelen irregularitats

Es pot recordar que va ser l'abril de 2021 quan el magistrat va admetre a tràmit mitjançant un auto una denúncia presentada per la Fiscalia per investigar si els cellers de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) de Valdepeñas Félix Solís, García Carrión, Cellers Navarro López i Cellers Fernando Castro -així com els seus administradors- van comercialitzar com a criança, reserva i gran reserva vins que "no complien els requisits d'elaboració, ni en període mínim d'envelliment, ni en la permanència en bota de roure ni en ampolla."

Des d'aleshores, apunta el jutge, ha rebut informes policials, documentació de les mercantils investigades i d'altres entitats i institucions. En el cas de Félix Solís, explica, es posa de manifest que els investigats "han dut a terme una comercialització de vins negres de Denominació d'Origen Valdepeñas amb les mencions criança, reserva i gran reserva, en quantitats molt superiors a la declarades al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Valdepeñas, durant el període corresponents als anys 2017, 2018 i 2019, introduint-lo en el trànsit econòmic".

L'esmentada documentació, continua el jutge, "evidencia una falta de concordança entre les dades proporcionades pels diferents organismes involucrats en la producció, control i certificació, que fa posar en dubte la veracitat de la informació proporcionada pels investigats, amb independència de la possible participació en els fets de la resta d'operadors que intervenen en aquest procés".

Concretament, l'apuntada disfunció apareix de l'anàlisi de les dades relatives a les existències de vi, sortides declarades, declaracions d'aptitud, i parc de botes. "D'aquesta manera, a l'inici de l'any 2017 els investigats tenien una quantitat considerablement major de vi que la declarada al Consell Regulador, ascendint la diferència a 914.988 litres. A més, disposaven de 605.480 litres de vi de reserva per sobre del comunicat al Consell Regulador, afirma el jutge.

Els requisits d'elaboració

D'altra banda, exposa el magistrat, apareix una diferència de 4.608.437 litres entre les sortides declarades al Consell Regulador i la comercialització a tretze empreses del territori nacional. Concretament, el vi reserva presenta un desquadri de 3.767.884 litres. Respecte a les dades facilitades a requeriment judicial aquesta diferència assoleix els 15.621.492 litres.

El jutge assenyala que, igual com amb l'anterior grup d'investigats, la documentació presentada, així com obtinguda a través del Consell Regulador, de l'entitat certificadora Liec Agroalimentaria i de tretze mercantils compradores, "posa indiciàriament de manifest que García Carrión SA i Grup Vinartis SA i José García Carrión també haurien comercialitzat vins negres de Denominació d'Origen Valdepeñas sense complir els requisits d'elaboració, ni en període mínim d'envelliment, ni en la permanència en bota de roure, ni en ampolla".

Apunta a més que la comparació entre les dades de declaració d'aptitud proporcionades per aquests investigats i la quantitat de vi comercialitzat a tretze societats del territori nacional posa de manifest que, en relació amb els vins amb menció gran reserva 2018, s'haurien comercialitzat més litres dels declarats com aptes, existint una discrepància de més de sis milions de litres entre les dades de declaració d'aptitud del Consell Regulador i els litres comercialitzats pel celler en el període de 2017 a 2019.

No disposaven de les botes necessàries

Quant a la seva capacitat productiva, les dades evidencien, adverteix el magistrat, un insuficient nombre de botes per al necessari envelliment del vi comercialitzat, "el que constitueix un altre important indici de la comissió dels fets imputats, ja es parteixi de les dispars dades facilitades pel consell regulador, entitat certificadora, i investigades"

El jutge acorda dirigir el procediment contra les certificadores Sohicert SA. I Liec Agroalimentaria SL pel que podrien haver actuat com a cooperadors necessaris dels il·lícits penals investigats. "Això, per com l'emissió de certificats d'aptitud sabent que les dades en aquells continguts no s'ajusten a la realitat, constituiran una aportació necessària per a l'execució dels delictes objecte d'investigació", aclareix.

En el cas de Liec Agroalimentaria, exposa l'auto, entre 2019 i 2020 va tramitar davant del Consell Regulador declaracions d'aptitud per un volum d'aproximadament 23.000.000 llibres de vi envellit. "No obstant això, tal com consta en els registres de la Denominació d'Origen, no disposa de les botes necessàries per produir aquesta quantitat en aquell període de temps", afegeix.