El canvi d'accionistes de referència a Naturgy avança, però ha topat amb un escull. El govern de Pedro Sánchez, que ha d'autoritzar l'operació pel fet que una empresa estrangera, Taqa, prengui una participació de més del 5% en una companyia estratègica, l'està frenant, segons han explicat a ON ECONOMIA fonts al corrent de l'operació.

Criteria, el braç inversor de La Caixa, és el primer accionista de Naturgy amb un 26,7%, i està negociant amb Taqa, l'empresa energètica pública dels Emirats Àrabs Units, comprar conjuntament el 41% que sumen GIP i Rioja, el fons que controla CVC i en el qual també participa Corporación Financiera Alba, de la família March. Les converses estan avançades i l'operació està prenent forma, però falta encara el sí del govern espanyol.

Fonts properes a les negociacions expliquen que l'Executiu de Pedro Sánchez està demorant l'operació. No tindria la intenció de parar-la, però sí de retardar-la, potser fins després de les eleccions europees. La candidata del PSOE és ni més ni menys que Teresa Ribera, encara vicepresidenta de Transició Ecològica i que no té precisament bona relació amb Naturgy, després de vetar el projecte Géminis. El govern socialista ja s'ha empassat el gripau de l'entrada dels saudites de STC a Telefónica, encara que ha contraatacat amb la SEPI –i, sigui dit de passada, l'ajuda de Criteria–, i s'haurà d'empassar també aquest, però vol minimitzar-ne els danys.

teresa ribera pedro sanchez on efe
Teresa Ribera i Pedro Sánchez. Foto: EFE

Des de la Moncloa, per la seva part, asseguren que no hi ha una voluntat de boicotejar ni de frenar, però sí que admeten que estan demanant garanties de que es mantindrà l'espanyolitat de Naturgy si es duu a terme l'operació i es donarà estabilitat al projecte i a l'ocupació. Deixen clar, en tot cas, que "Espanya disposa dels instruments necessaris i compta amb una normativa reforçada que permet un equilibri perfecte entre la protecció de les empreses espanyoles i interessos estratègics i l'atracció d'inversió estrangera directa".

Des del govern de l'Estat no van més enllà perquè l'oferta encara no s'ha oficialitzat. Quan actua, de fet, és quan es materialitza, com en el cas de Telefónica o com fa dos anys, quan va ser el fons australià IFM el que va llançar una opa parcial també sobre Naturgy. "Quan s'oficialitzi l'oferta emiratí, es veurà com mantenir els interessos estratègics d'Espanya en un sector particularment important a futur, en el qual cal conservar l'esforç inversor en les pròximes dècades", afegeixen fonts de la Moncloa.

Encara que el govern espanyol no s'ha de pronunciar fins que s'oficialitzi l'opa, Criteria ha volgut negociar abans, però no està sent fàcil

El cert, tanmateix, és que en operacions de pes com aquesta, les parts solen avisar abans el govern espanyol i fins i tot negociar per assegurar-se que no rebran un cop de porta de l'Estat. STC no ho va fer i va provocar la reacció de Sánchez posant la SEPI a comprar accions de Telefónica. En el cas de Naturgy, sí s'estan produint aquestes negociacions, sobretot perquè La Caixa és en l'operació, i si alguna cosa té en compte Isidre Fainé quan fa un pas és que no sigui en fals.

El president del grup La Caixa ha fet un gir a Criteria amb el fitxatge d'Ángel Simón, que es va incorporar l'1 de febrer i que ja ha fet compres importants a Telefónica, Puig i, la més recent, Colonial. Però la gran operació d'aquests primers mesos com a CEO del braç inversor de La Caixa ha de ser la de Naturgy, una empresa de vital importància per al grup, gairebé a l'alçada de Caixabank, i on és important mantenir una posició de control i el projecte que lidera Francisco Reynés, exdirector general, precisament, de Criteria, a més d'exCEO d'una altra d'històrica de La Caixa, Abertis.

L'opa conjunta de Criteria i Taqa per Naturgy

Fa dos anys que els fons GIP (20,6%) i Rioja (20,7%) busquen una sortida de Naturgy. Han complert el seu cicle inversor i volen recollir beneficis. Però els plans de Reynés no van funcionar, precisament pel veto del govern espanyol. Ara, Criteria negocia l'entrada d'una energètica, l'emiratí Taqa, per substituir a aquests dos fons. IFM (15%) i Sonatrach (4,1%) seguirien.

Criteria i Taqa estan buscant la fórmula, que pot passar per una opa conjunta, ja que ambdós accionistes podrien superar el 30% de Naturgy. Les fonts consultades avalen aquesta fórmula, però asseguren que la intenció és que la companyia continuï cotitzant a la borsa i tingui free float. Les dues opants es repartirien a parts iguals el capital de l'energètica, previsiblement menys del 40% cadascuna.

Per tant, no es tractaria d'una opa d'exclusió, sinó una oferta a un preu que GIP i Rioja estiguin disposats a acceptar, però sense una gran prima. Calculen que Naturgy continuaria cotitzant perquè no tots els accionistes hi acudirien i després, si fos necessari Criteria i Taqa podrien vendre al mercat part de la seva porció de la companyia per donar més liquiditat a les accions.

La fórmula i el preu s'està acabant d'acordar i es llançarà l'opa quan tinguin el plàcet del govern de Sánchez. Mentrestant, La Caixa està tancant el finançament per sufragar aquesta compra, que podria tractar-se d'un crèdit de 2.000 milions d'euros, si bé les fonts consultades no han concretat la xifra. Des de Criteria no han fet comentaris.