Tot i que Holaluz dona per finalitzada la seva crisi amb un pla d'estalvi equivalent a les seves pèrdues, de 30 milions d'euros, i la injecció del fons Icosium de 22 milions d'euros per convertir-se en el màxim accionista de la companyia i refinançar el deute, l'auditor EY manté els seus "dubtes" sobre la continuïtat de l'empresa. Els esperats resultats de 2024, presentats dimarts, mostren unes pèrdues de 31,4 milions, superiors als 27,6 milions de l'any anterior i que incrementen el deute.
La facturació, com era de preveure després d'una pèrdua important de clients i de vendes, es va reduir en un 56% dels 614 milions d'euros el 2023 als 271 milions el 2024. Més enllà de la caiguda de l'autoconsum des que van baixar els preus de la llum un cop superada la crisi energètica derivada de la invasió a Ucraïna, que encara s'arrossega, els preus de la llum un 28% més baixos també han repercutit en la caiguda dels ingressos per la comercialitzadora de llum.
L'ebitda, beneficis abans d'impostos i amortitzacions, ha sigut positiu, de 3,5 milions d'euros, millora que serveix a l'empresa per defensar que ha assolit un "rècord d'eficiència operativa" propiciat per la Intel·ligència Artificial. Per assolir-ho, l'empresa va obrir a principis d'any la porta als seus treballadors en posar fi al teletreball, canvi que va propiciar la sortida de 80 treballadors. Poc després, es van obrir 15 vacants per alguns dels llocs descoberts.
Amb les sortides, la companyia aprofundia un pla de despeses que havia sumat gràcies a la reducció d'impagaments amb una tarifa justa, la reducció de llicències tecnològiques i l'eliminació d'altres beneficis empresarials com l'assegurança mèdica d'Adeslas o les instal·lacions esportives. La reducció dels costos operatius arriba al 49%, entre els quals hi ha una reducció del 29% en costos d'atenció al client. L'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va costar la feina a 80 persones a finals del 2023 va encetar aquest camí de reducció de costos laborals que s'ha culminat recentment.
Amb la despesa aprimada, Holaluz es basa ara en el seu model d'ingressos basat en subscripcions, que genera uns 15 milions d'euros mensuals i suposa el múscul de la companyia, amb 300.000 contractes actius.
L'empresa manté una quota del 2% en el segment solar, "un mercat en retrocés", reconeixen, però ha triplicat la penetració de bateries d'emmagatzematge, que ara ja tenen el 45% dels clients d'autoconsum.
L'entrada del fons d'inversió Icosium al capital d'Holaluz, ja aprovada pel consell d'administració, s'ha completat en dues fases: 6,5 milions d'ampliació de capital que s'han fet al març i 15,5 milions d'euros amb préstec convertibles que es van executar el dia de la presentació de resultats, aquesta setmana. I amb això, Holaluz dona per tancada la seva crisi i iniciada una segona etapa on espera revifar i anar equilibrant el seu deute.