Grifols ha insistit en el fet que tots els deutes i obligacions financeres de les quals va informar aquest dijous ja estaven recollides en els comptes publicats i auditats al març. La companyia catalana d'hemoderivats ha recordat a més que els 1.100 milions d'euros relacionats amb els lloguers futurs dels seus centres de donació de plasma no són deute nou.

La multinacional s'ha manifestat en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en resposta a les "interpretacions errònies" que, segons afirma, ha generat la publicació de la resposta que va donar aquest dijous als requisits d'informació del supervisor borsari. "Volem aclarir que tots els deutes i obligacions financeres de Grifols ja han estat inclosos i divulgades en els estats financers auditats publicats el 8 de març de 2024 i ratificats pel regulador", ha apuntat el negoci en un comunicat. A més, ha assenyalat que "els 1.100 milions d'euros no constitueixen un deute financer, ja que estan relacionats amb els lloguers futurs dels immobles de més de 390 centres de donació de plasma a tot el món i, per tant, no representa cap deute nou".

Ràtio de palanquejament més elevada

En resposta a les peticions d'informació de la CNMV i després de realitzar una altra forma de càlcul, Grifols va precisar aquest dijous que al tancament de 2023 el seu deute net sumava 10.527 milions d'euros, la qual cosa suposa una ràtio de palanquejament de 8,4 vegades el benefici brut d'explotació o ebitda.

En donar a conèixer inicialment els seus comptes de 2023, la multinacional va detallar que el seu deute financer net era de 9.420 milions al tancament de l'exercici, excloent l'impacte de les noves normes internacionals d'informació financera -les anomenades NIIF 16-, que era d'uns altres 997 milions, amb la qual cosa va xifrar la seva ràtio de palanquejament en 6,3 vegades l'ebitda. En la seva informació va reiterar aquesta ràtio, però va facilitar un altre càlcul, a petició de la CNMV, amb l'ebitda consolidat segons pèrdues i guanys i segons el deute net ja reflectit en els estats financers de la companyia.

La multinacional defensa el càlcul segons el criteri de l'acord de crèdit, de manera que aplica ajustaments en l'ebitda per 234 milions per deixar fora despeses extraordinàries, inusuals o no recurrents o bé estalvis de costos o millores operatives per als pròxims 12 mesos. També utilitza aquest criteri per deixar fora del còmput el deute associat a lloguers dels immobles dels centres de donació de plasma, que suma uns altres 1.111 milions d'euros.

Grifols cau un 3% en l'obertura

En aquest sentit, les accions de Grifols queien en l'obertura d'aquest divendres gairebé un 3% després de situar el seu deute net de 2023 en 10.527 milions, amb 1.111 milions per contractes de lísing. Així, la companyia catalana baixava un 2,81% en l'arrencada de la jornada borsària, fins a intercanviar les seves accions a un preu unitari de 8,8 euros, encara que minuts després, properes les 9.23 hores, es tombava i pujava un 1,13%, la qual cosa el portava a liderar els ascensos de l'IBEX 35, amb les seves accions a 9,156 euros.