Tot apunta que la gran banca espanyola va tancar al primer trimestre de la mateixa forma que va finalitzar l'any passat. Bankinter, que ja ha publicat els seus beneficis, Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell i Unicaja Banco són les entitats que han obtingut uns guanys superiors als 5.100 milions d'euros, tal com apunten els analistes. Malgrat que es tracta d'una suma important, la realitat és que el benefici ha caigut un 3,4% respecte al mateix període de l'any anterior, atenent les estimacions que llança el mercat. Malgrat això, el ritme comercial de la gran banca espanyola continua sent positiu, registrant unes taxes de morositat baixes (3,6% el gener, segons dades del Banc d'Espanya), i traient-li rèdit al context actual, dominat pels dubtes, la inestabilitat i la incertesa generada per la crisi bancària dels Estats Units a mitjans de març.

Tot això en un moment en què les principals entitats bancàries d'Espanya han hagut de pagar l'impost governamental, el qual, malgrat que moltes d'elles l'han recorregut, sí que es reflecteix en els comptes dels tres primers mesos de l'any. És per això per la qual cosa això podria generar un lleuger descens en els guanys trimestrals. Malgrat això, es pot destacar que els tipus d'interès van seguir a l'alça en el primer trimestre de l'any. De fet, a començaments de febrer i a mitjans de març, el BCE va elevar les taxes d'interès fins al 3,50% actual, una cosa que, com va ocórrer al llarg de l'anterior exercici, catalitza els ingressos de tots els bancs.

Encara que la política monetària estigui endurida i les previsions del que està per venir siguin de més pujades de tipus d'interès, aquestes arriben en un context en el qual la banca continua registrant dinamisme comercial, amb unes cotes de morositat baixes, i més tenint en compte que l'accés al crèdit s'està complicant i que el nivell dels tipus d'interès segueix in crescendo. Sigui com fos, la banca espanyola manté la directa i, segons el consens de mercat, en el primer trimestre, han guanyat més de 5.100 milions d'euros.

Bankinter va obrir la llauna dels resultats de la gran banca

De moment, Bankinter és l'única que ha publicat els seus comptes trimestrals. L'entitat bancària liderada per María Dolores Dancausa va anunciar un benefici de 185 milions d'euros en el primer trimestre, un 20% més respecte als primers tres mesos de 2022. El banc amb seu a Madrid va justificar els beneficis més grans a causa del creixement en totes les àrees de negoci. La firma 'taronja' va destacar haver aconseguit aquests 185 milions d'euros en un moment tensat per les dificultats econòmiques i en el qual han sentit "l'impacte del nou impost i d'un entorn de mercat no exempt de dificultats".

A Santander, BBVA, Sabadell i Unicaja els toca aquesta setmana

D'altra banda, Banc Santander serà el següent banc que publicarà els seus comptes anul·lis. Ho farà dimarts vinent 25 d'abril. Segons les previsions dels analistes, l'entitat liderada per Ana Botín ha collit més de 2.400 milions d'euros en els tres primers mesos. Malgrat els guanys, el mercat projecta una caiguda d'aquestes de fins al 5,5% respecte als tres primers mesos de l'anterior exercici.

Dijous vinent 27 d'abril serà el torn de BBVA i de Banc Sabadell. Ambdues entitats han rendit amb bon peu en els tres primers mesos d'any. Malgrat això, el mercat considera que el segon notarà un impacte superior en els seus comptes respecte al benefici obtingut en el primer trimestre de 2022. Banc Sabadell ha reduït els seus beneficis fins als 142 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 33,3%. D'altra banda, BBVA ha guanyat 1.688 milions en el primer trimestre, la qual cosa suposa una alça del 2,2% respecte al benefici obtingut en els tres primers mesos de 2022.

El divendres 28 d'abril serà el torn d'Unicaja Banco. Segons la mitjana de les estimacions, el resultat de gener a març seria de 55 milions, un 8,33 % menys que un any abans.

CaixaBank tanca la ronda de resultats de la gran banca espanyola

Finalment, CaixaBank serà l'entitat bancària que tanqui aquesta ronda de resultats trimestrals. Presentarà els seus comptes divendres 5 de maig, i el mercat projecta una caiguda del benefici del 4,5% en els primers tres mesos de l'any, fins als 675 milions d'euros.

Cal veure si les estimacions dels analistes es compleixen o, al contrari, salta la sorpresa entre les grans entitats bancàries del país. Malgrat que el context ha estat complex, tant per l'enduriment monetari com pel caos financer desencadenat a mitjans de març, la gran banca continua obtenint beneficis milionaris. Cal veure si aquests segueixen pel mateix camí, encara que des del BCE veuen símptomes de flaquesa a l'hora d'accedir al crèdit, un 'problema' generat per les pujades de tipus d'interès.