El Govern ha aprovat limitar al 4% l'alça dels peatges per a 2023. Les concessionàries pretenien pujar les tarifes en onze autopistes de pagament per al proper any fins i tot un 8,4%, en línia amb l'augment de la inflació i l'efecte de les revisions extraordinàries en tres d'elles. Finalment, el Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana que dirigeix Raquel Sánchez subvencionarà part de la pujada de preus abonant 23,3 milions d'euros en compensació a les empreses concessionàries afectades pel límit acordat.
La pujada de preus es durà a terme en onze autopistes de pagament i serà la primera vegada que no es realitza- en funció de l'evolució de l'Índex de Preus de Consum (IPC). L'objectiu, segons ha informat el ministeri, és "ajudar a la ciutadania a afrontar l'escenari actual d'alts preus de l'energia, derivat de la persistència del conflicte a Ucraïna després de la invasió russa, que afecta molt especialment la mobilitat i la renda disponible de les llars".
En aquest sentit, la bonificació del Govern a les concessionàries es realitzarà entre 2023 i 2026 i constarà d'una ajuda de 23,3 milions d'euros. Una xifra que el departament de Raquel Sánchez ha calculat amb base en la part dels ingressos que les concessionàries deixessin de percebre l'any que ve per la contenció de l'increment dels peatges.
A més d'aquesta línia de finançament, també s'estableix l'obligació que l'Administració General de l'Estat doti les partides necessàries per mitigar parcialment la pujada entre 2024 i 2026 perquè aquesta sigui escalonada. "Cal tenir en compte que la pujada de tarifes és acumulativa, d'allà la necessitat de repercutir novament a l'usuari la diferència que no abona el 2023, exercici en el qual estava previst que pugessin entorn del 8,38% per la inflació, encara que poc a poc, perquè pugui ser assumida en millors condicions pels ciutadans," ha explicat Transportes, segons recull Europa Press.
Les autopistes amb increments extraordinaris també es mantindran en el 4%
D'aquesta manera, el Real Decret-llei per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna aprovat avui en Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de Transports, articula un mecanisme per contenir al 4% l'augment de les tarifes de 2023, que suporten els usuaris a les autopistes AP-51, AP-61, AP-53, AP-66, AP-7 Alacant-Cartagena, AP-7 Málaga-Guadiaro, AP-68 i AP-71, AP-9, AP-6 i AP-46.
Quant a les autopistes que gestiona SEITT, el Govern ha decidit congelar els seus peatges, en línia amb l'objectiu del Govern de frenar l'espiral inflacionista i recolzar a les llars. En el cas de l'AP-7 Alacant-Cartagena, a més de la revisió ordinària per l'IPC, s'ha d'aplicar un increment extraordinari en les tarifes de l'1% per tornar un préstec participatiu que li va fer l'Estat per pagar les expropiacions, per la qual cosa, sense mesures, pujarien el 9,46%.
Malgrat això, s'ha aprovat que la pujada de l'any que ve sigui també del 4%, per la qual cosa l'increment ordinari es limita al 3%, augmentat la compensació associada, a la qual s'afegeix l'1% de l'extraordinària. L'AP-46 Alt de Les Pedrizas-Málaga i l'AP-9 Autopista de l'Atlàntic també han d'aplicar una revisió extraordinària de la tarifa per generar fons amb què compensar les obres realitzades per millorar les infraestructures i que van implicar modificar les condicions de les concessions.
D'aquesta manera, encara que les pujades dels peatges el 2023 en aquestes vies assoleixen el 9,46%, el Govern també ha decidit limitar al 4% l'alça i augmentar la subvenció per compensar els ingressats que deixen de percebre per part dels usuaris.
Abertis, Itínere i Globalvia, les principals beneficiades
Dels 2.000 quilòmetres d'autopistes estatals amb peatges, 1.500 quilòmetres estan controlats per Abertis, Itínere, Globalvia, Meridiam i Guadalcesa, amos de les empreses concessionàries de les autopistes de peatge estatals. Els 500 quilòmetres restants són gestionats pel grup públic SEITT, dependent del Ministeri de Transports. Amb aquesta mesura aprovada pel Govern, els grups amos de les empreses concessionàries de les carreteres principals de l'Estat se'n veuran beneficiades doblement.
D'una banda, els experts creuen que una subvenció parcial sobre els peatges com aquesta podria afavorir un increment del trànsit i que el risc de perdre usuaris per l'increment de tarifes és menor. D'altra banda, la pujada de preus compensarà en gran manera l'increment dels tipus d'interès que porten aplicant els bancs centrals al llarg d'aquest any, oferint així certa protecció davant de la inflació. A més, continuaran recaptant el que estava previst en línia amb la pujada de la inflació gràcies a la bonificació del Govern.
Així mateix, anterior a la mesura anunciada aquest dimarts, l'Executiu de Pedro Sánchez va acordar posar fi al deute acumulat de 800 milions d'euros amb les concessionàries de les autopistes de l'AP-6 Villalba-Adanero, l'AP-9 Ferrol-Tui i l'AP-46 Màlaga-Alt de les Pedrizas, controlades Abertis, Itínere i Guadalcesa respectivament. Un import que abonarà el Govern per compensar les inversions que no han estat amortitzades amb l'esperat increment del trànsit, ja que les companyies van dur a terme millores i ampliacions de capacitat que no han atret els usuaris suficients a causa de la pandèmia.