El govern espanyol fa un pas més en l'opa del BBVA al Sabadell. Després del veredicte de la CNMC i després de gairebé un mes amb la pilota a la seva teulada, ha arribat el dia en què el titular del ministeri d'Economia ha de prendre una decisió, que, segons fonts financeres, hauria estat la d'elevar-la al Consell de Ministres per estudiar l'expedient amb més detall. Ara compta amb un termini de 30 dies més per prendre la decisió final.

En aquest temps, tots els ministeris tindran veu i vot en l'opa del BBVA sobre el Sabadell i prendran una decisió de manera unànime. Encara està per veure si en aquesta decisió s'inclouran els resultats de la polèmica consulta pública, que ara fins i tot ha passat a l'esfera judicial.

El govern de Pedro Sánchez va llançar la consulta pública per prendre el pols als ciutadans i empreses sobre l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell. Però ha estat en entredit des del dia que es va anunciar. A més de ser una anomalia, ja que mai s'havia fet, s'ha criticat que un ens públic es fiqui en l'operació d'una empresa privada, dirigida als accionistes d'una altra.

Però a més d'aquestes crítiques, la consulta pública ha entrat de ple en una batalla judicial. Doncs aquest dilluns, un despatx d'advocats va interposar un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional contra la mateixa. Statera Legal ha fet aquest pas en considerar que la consulta és "contrària" al principi d’igualtat i no discriminació.

El despatx plantejarà una "cautelaríssima" per accelerar els terminis

Donats els temps de la justícia, el procediment tindrà una durada molt elevada, d’un any. Així que el despatx ha demanat també l’adopció d’una mesura cautelar perquè el govern espanyol no pugui utilitzar els resultats de la consulta pública en la seva decisió sobre l’opa. Entenent que l’Audiència Nacional podria admetre-la a tràmit en cosa d’un mes, coincidint amb el termini que té el Consell de Ministres per prendre la seva decisió final.

Tanmateix, el despatx està disposat a arribar fins al final, així que té intenció també de plantejar aquesta mateixa setmana una "cautelaríssima" si el govern decideix utilitzar les dades de la consulta pública per emetre el seu veredicte sobre l’opa. Es tracta d’una mesura cautelar provisional de forma sumària, on no s’escolta la part contrària, i que es dona en situacions d’extrema urgència.

Fonts del despatx consultades per On Economia, reconeixen que “és molt difícil guanyar una cautelaríssima” però la plantejaran. El seu objectiu, insisteixen, és que no s’incorporin a l’expedient final de l’opa les respostes de la consulta pública. I que si el govern pren una decisió en base a aquesta consulta, sigui declarada nul·la.

Statera Legal assegura també que el govern espanyol no pot impedir la fusió ni entorpir-la amb condicions severes. “En qualsevol cas, només pot millorar condicions, no empitjorar-les”, com han fet amb operacions anteriors. A més, un dels motius que plantegen en el recurs davant l’Audiència Nacional és que la consulta “manca de base de competència” perquè es va preguntar per qüestions que no els corresponien.

“Nosaltres denunciem com s’ha fet la consulta, no hi ha precedents, mai s’ha fet, i menys tan malament”. En aquest sentit, els advocats critiquen també que el formulari que s’havia d’omplir per poder participar en la consulta no comprovava l’autenticació d’identitat de l’usuari, cosa que infringiria, a més, la Llei del Procediment Administratiu Comú.

Per tot això, Statera Legal creu que és necessari impugnar la consulta per via jurisdiccional i suspendre de manera cautelar la utilització dels resultats.