Un despatx d’advocats madrileny ha presentat un recurs a l’Audiència Nacional en contra de la consulta pública duta a terme pel govern espanyol sobre l’opa del BBVA al Sabadell. El bufet Statera Legal considera il·legal la consulta, per la qual cosa ha sol·licitat a l’Audiència mesures cautelars perquè l’executiu de Pedro Sánchez no n'utilitzi els resultats, tot i que era consultiva i no vinculant.

El despatx ha presentat un recurs contenciós administratiu aquest dilluns, deu dies després de sol·licitar al govern espanyol que aturés la consulta i no rebés resposta. El recurs s’ha presentat un dia abans que acabi el termini que el ministeri d’Economia es va donar per decidir, en funció de les respostes de la consulta, si intervenia en l’opa. Aquest dimarts anunciarà la decisió i, si opta per analitzar l’opa, tindrà un mes per donar el seu veredicte i imposar, o no, més condicions a la compra del Sabadell per part del BBVA.

Els advocats del bufet madrileny consideren que la consulta vulnera el principi d’igualtat i no discriminació, i també destaquen que el formulari de la consulta no tenia cap mena d’autenticació de la identitat de l’usuari. Argumenten també que no té encaix formal en l’ordenament jurídic espanyol, que no existeix cap precepte legal per fer-la en el marc del procediment previst per a la intervenció del Consell de Ministres.

El recurs arriba hores abans que Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, expliqui la decisió del govern espanyol. Aquest mateix dilluns ha parlat i no ha desvetllat la incògnita, però sí que ha recalcat que el procediment és completament legal. També n’ha parlat la vicepresidenta, Yolanda Díaz, que ha tornat a reclamar frenar l’opa del BBVA sobre el Sabadell.

Més d'un any d'opa

Fa més d’un any que el banc que presideix Carlos Torres va presentar una oferta sobre les accions de l’entitat catalana, la qual el consell d’administració que presideix Josep Oliu va rebutjar. El BBVA va decidir presentar-la igualment i va donar lloc a una opa hostil. Des del principi, el govern espanyol s’hi ha mostrat en contra, però l’operació ha anat vencent etapes i aconseguint autoritzacions.

La més difícil va ser la de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que va trigar més de 10 mesos. L’organisme que presideix Cani Fernández va imposar condicions de protecció de la competència, que el BBVA va acceptar, i va aprovar l’operació fa menys d’un mes.

Havent parlat la CNMC, ja només quedava, abans que la CNMV doni llum verd a l’operació i obri el període perquè els accionistes del Sabadell acceptin o rebutgin l’oferta, que el govern espanyol decidís entrar-hi o no. En un gir de guió, Pedro Sánchez va anunciar la convocatòria d’una consulta pública perquè tots aquells ciutadans o associacions preocupats per la possible compra del banc català pel BBVA poguessin dir-ne la seva, sempre amb criteris d’interès general. Set dies després, el govern de l’Estat es va fer venir set dies més, fins aquest dimarts, per decidir si intervé o no.

És aquesta consulta la que està en qüestió, però és un procediment merament consultiu, que no té caràcter vinculant. El ministeri d’Economia pot decidir posar més condicions sense necessitat de la consulta, que va convocar per copsar l’opinió ciutadana. Està previst que Cuerpo anunciï aquest dimarts l’opinió i pot ser que presenti les conclusions de la consulta.