El Sabadell continua insistint que l'opa del BBVA ha descarrilat, més ara que han venut TSB al Santander per 3.000 milions i el valor del banc català ha augmentat. Aquest dimecres els títols de l'entitat catalana pugen més del 5% en Borsa, i ara la prima que va oferir el BBVA als accionistes del Sabadell en llançar-la és del -10%. I a aquests preus, assegura el conseller delegat, l'operació no triomfarà.

Així ho ha expressat César González-Bueno durant una trobada amb mitjans per explicar els detalls de la venda de TSB, la seva filial britànica, que es va tancar a última hora de dimarts a Santander UK, la filial al Regne Unit del banc que presideix Ana Botín. El CEO assegura que l'operació no s'ha dut a terme per frenar l'opa del BBVA i que el consell només ha buscat "el màxim valor per als accionistes".

Defensa també que el Santander no ha fet aquest pas per frenar el BBVA. Cal recordar que el BBVA és el tercer banc a Espanya i, si compra el Sabadell (el quart), es convertiria en el segon, desplaçant el Santander. Així que aquesta operació podria ser entesa com un intent del banc càntabre per frenar el creixement del BBVA, i a més una oportunitat per créixer al Regne Unit.

Però González-Bueno sortia en defensa del Santander avui: "No hi ha cap motivació del Santander ni del Sabadell, l'única motivació és crear valor. És una operació fantàstica per a ells i així ho han comunicat. També per a nosaltres. Ells són capaços de treure més valor del TSB i aquesta és la motivació, no se'n pot treure cap altra conclusió".

En aquest context, s'ha preguntat a l'executiu si ara que el Sabadell surt del Regne Unit per centrar-se a créixer a Espanya, podria estar a tret d'opa i que algun dels grans intenti una operació. Però el conseller delegat ho rebutjava per complet. "No esperem noves opes hostils, no veig el BBVA intentant-ho una altra vegada, ni cap altre banc. Tampoc no veig CaixaBank amb la mida que té".

Assegura que les fusions entre els quatre primers grans no tenen sentit per la dimensió que han adquirit; en tot cas, hi podria haver fusions transfrontereres per sinergies d'ingressos i per fer un banc més fort. Però a Espanya, "no crec que hi hagi opes hostils". També descartava que el Sabadell iniciés ara una fusió amb una entitat més petita. Almenys a curt termini. "No visualitzem operacions en potència a curt termini".

La prima ja és negativa en un 10%

Sigui com sigui el futur del Sabadell, el que té clar el banc és que l'opa no triomfarà. El conseller delegat creu que no li correspon a ell xifrar quan hauria de millorar l'opa per part del BBVA perquè triomfés. Però destaca que "el mercat ha interpretat aquest matí que l'operació de TSB és bona i el valor en Borsa continua pujant"; va començar alçant-se un 3% i ja va per un 5%.

Per això, "la prima s'ha col·locat en negatiu en un 10%", agregava. "L'operació fa que el valor del Sabadell augmenti, i si abans consideràvem que el preu era insuficient, ara més. Les interpretacions són lliures i cadascú pot fer la seva. Però nosaltres hem rebut interès per TSB en ocasions passades i aquesta vegada sí que tenia sentit; de fet, és la millor operació dels últims deu anys al Regne Unit. Ha coincidit en aquest moment (en l'opa) i la fem. Les interpretacions són lliures, però el que està fora de dubte és que és bona i és previsible que la junta l'aprovi".

González-Bueno destacava també que el valor del Sabadell és més fort que el valor que li ha establert el BBVA, i per això la prima és negativa. "I si els accionistes fessin un canvi avui mateix, perdrien un 10% a part d'haver de pagar un munt d'impostos. Perquè els accionistes del Sabadell tindrien una plusvàlua superior al que rebrien en diners. Vendrien accions del Sabadell, generen plusvàlua i comprarien les del BBVA. Han perdut la neutralitat fiscal. No sé les probabilitats d'èxit, però sé que ara mateix aquesta opa té una prima negativa superior a la que tenia abans d'aquesta operació".

Preguntat per la decisió del BBVA de continuar amb l'opa malgrat les condicions del govern espanyol i si ara pot desistir per TSB, recordava que el que estableix la norma és que l'oferta, davant de situacions taxades o inesperades o que canviïn la situació, té l'opció de desistir. "Si aquesta situació ho fos, ho han de decidir el BBVA i la CNMV".

Sobre els pals, sembla evident que el període de canvi acabi al setembre. "Dependrà de quan s'aprovi el fullet de la CNMV i de quants dels cinc dies utilitzi o no utilitzi per iniciar el període de canvi des que surti el fullet. El que han dit el BBVA, la CNMV i la lògica és que l'opa no acabi a l'agost, però poder, podria, tot i que no ho crec".