La internacionalització de la Fundació La Caixa continua mirant cap a Portugal, on sumarà 50 milions d'euros aquest 2023 per reforçar la seva acció social i cultural. La Fundació acumula ja 136 milions d'euros invertits en el país veí de la Península, dedicats a iniciatives socials, científiques, educatives i culturals. La Fundació considera Portugal l'"epicentre" de la seva activitat internacional en projectes contra la pobresa i l'exclusió, el foment de l'ocupació i l'atenció a les persones grans.

El president de la Fundació, Isidre Fainé, s'ha trobat a Lisboa amb el president de la República Portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i també amb el primer ministre del país, António Costa. A les reunions ha assistit també el patró de la Fundació i president honorari del Banc Portuguès d'Investimento (BPI), Artur Santos Silva. Fainé ha assegurat que la Fundació vol "contribuir al benestar de les persones i a l'avenç dels territoris" que són presents. "Cinc anys després de la nostra arribada a Portugal, estem molt satisfets de la consolidació de la nostra acció social", ha afegit, mentre ha destacat que la Fundació aposta per "el desenvolupament socioeconòmic" del país.

Els projectes de la Fundació La Caixa a Portugal atenen sobretot la infantesa més vulnerable i l'envelliment actiu de les persones grans, així com la facilitació de feina a col·lectius desfavorits i a l'atenció integral de pacients amb malalties avançades i el benestar de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió social.

Entre els seus principals programes hi ha Humaniza, translació a Portugal del programa d'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que busca millorar la qualitat de l'atenció a les persones que es troben al final de la seva vida. Aquest programa ha arribat a 19 hospitals i a 6.757 pacients i 7.068 familiars durant l'any 2022, gràcies al treball d'11 equips de suport psicosocial. A més, uns altres cinc equips comunitaris han fet el mateix treball en cures pal·liatives amb un abast de 537 pacients i 703 familiars. Des que va arrencar el 2018, aquest programa ha atès més de 20.000 pacients i 24.700 famílies. Un dels nous projectes de 2023 serà justament la posada en marxa de l'Espai Fundació La Caixa d'Atenció Integral per a pacients amb malaltia avançada en l'Institut Português de Oncologia de Oporto. Serà el primer al país.

El programa Incorpora, que fomenta la contractació de persones amb dificultats especials al món laboral, va facilitar l'any passat 1.672 llocs de treball a Portugal gràcies a la col·laboració de 890 empreses amb l'ajuda de 57 entitats socials. Des de 2018, s'han promogut 5.900 contractes en 1.900 empreses. Reincorpora, a més, és el nom del pilot destinat a la reinserció laboral de persones privades de llibertat, a quatre centres penitenciaris de l'àrea metropolitana de Lisboa.

Proinfancia, dedicat a nens i adolescents de famílies vulnerables, va arribar el 2022 a 422 nens i 294 famílies portugueses i es va estendre a noves localitats com Amadora, Braga i Vila Nova de Gaia, i continuarà estenent-se el 2023.

El programa Persones Grans, que va arribar a 308 usuaris, en part els atesos pel projecte per prevenir la solitud, Sempre Acompanyats, i Promove completen la llista d'acció social de la Fundació a Portugal. Promove busca dinamitzar el desenvolupament econòmic sostenible de regions de l'interior de Portugal de la mà de la Fundação per a Ciência e a Tecnològia i el BPI i el 2022 va seleccionar 13 projectes pilots i uns altres 7 de I+D. Ha mobilitzat ja 7,5 milions d'euros des que va arrencar el 2018.

La fundació ha llançat també a Portugal el primer dossier sobre Investigació i innovació a Portugal i Espanya i col·labora amb la Nova School of Business & Economics de Lisboa. En el marc de la col·laboració amb el BPI, els Premis BPI-Fundació la Caixa promouen iniciatives dirigides a col·lectius en situació de vulnerabilitat social. Amb els 120 projectes seleccionats el 2022 s'ha arribat a prop de 20.000 beneficiaris.

Més enllà de la seva acció social, la Fundació La Caixa divulga també cultura a Portugal. Durant 2022 ha programat 6 exposicions pròpies que han recorregut el país i rebut a 376.682 visitants, arribant a un total d'1,7 milions des que van arrencar el 2018. La Fundació col·labora amb institucions culturals del país com la Fundação de Serralves, el Museu Nacional de Arte Antiga o la Casa da Música i també en programes de suport a la creació com Comisart i Producció.

Entre les inversions destacades de la Fundació a Portugal, hi ha també les de compromís amb la investigació biomèdica, que s'han disseminat entre 13 projectes en què s'han invertit 9 milions d'euros, que sumen un total de 47 projectes i 28 milions d'euros des de 2018.