Ferrovial ha mostrat interès a adquirir cinc parcs eòlics que sumen una capacitat de 2.250 MW, un dels quals estaria ubicat a la Costa Brava (Girona) i la resta a les costes de Lugo, Pontevedra, Màlaga i Gran Canària. La companyia ha donat a conèixer aquest interès després de comunicar la compra de dos projectes solars fotovoltaics a Andalusia que sumen una potència conjunta de 100 megawatts pic (MWCp), i per als quals invertirà uns 75 milions d’euros durant la construcció. L’adquisició d’ambdós projectes solars al sud d’Espanya s’ha tancat després d’arribar a un acord amb “un important grup desenvolupador”, tot i que la companyia no a especificitat el nom.

En aquest sentit, el 28 de febrer passat, el govern central va donar llum verda a la nova ordenació de l'espai marítim que inclou la reserva d'un espai a la zona del golf de Roses (Alt Empordà) per desenvolupar energia eòlica marina, on està a debat el projecte del parc eòlic Costa Brava Nord.

L’anunci d’aquesta inversió s’ha produït pocs dies després que Ferrovial, coincidint amb la presentació dels resultats anuals, comuniqués la intenció de traslladar la seu social als Països Baixos per “millorar les condicions de finançament”, sense que això afecti els llocs de treball, les inversions i l’activitat que generen a Espanya. El passat 28 de febrer el consell d'administració de la multinacional va proposar una fusió entre la matriu i Ferrovial International, una societat anònima europea neerlandesa que ja és titular del 86% dels actius de la companyia, el que suposa el trasllat del domicili social d'Espanya als Països Baixos.

Trasllat de la seu social i cotitzar als Estats Units

Així mateix, segons va informar l'empresa, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), demanarà la doble admissió a negociació en aquest país, cotitzant també a Espanya, per cotitzar posteriorment també als Estats Units. La cúpula de la companyia està convençuda que les majors oportunitats per al futur es troben fora d'Espanya i, principalment, als Estats Units. A més, el 93% dels inversors institucionals de l'empresa són internacionals, per la qual cosa considera que traslladar-se als Països Baixos potenciarà la seva internacionalització. El consell de Ferrovial ha pensat en aquest país europeu en ser normalment el país triat per les empreses amb gran presència a Europa i els Estats Units, per comptar amb una qualificació creditícia 'AAA' i un marc jurídic "estable".

Al mateix temps, espera que aquest pas intermedi faciliti l'objectiu final de cotitzar als Estats Units, país que juntament amb el Canadà constitueix un dels majors mercats d'infraestructures del món i on major potencial de creixement té la companyia. Així, considera que existeix un limitat nombre de companyies cotitzades amb actius als Estats Units, per la qual cosa la seva cotització en el mercat estatunidenc podria potenciar la marca Ferrovial en aquest país, permetent-li accedir a un mercat de capitals major.

Caiguda del 84% del benefici

Respecte als resultats anuals de la companyia, Ferrovial va reportar a finals de febrer que va obtenir un benefici net atribuïble de 186 milions d'euros en 2022. Aquesta xifra suposa una caiguda del 84% respecte a l'exercici anterior, a causa de menors extraordinaris, encara que va aconseguir un increment del 4,2% en les vendes, que van ser de 7.551 milions d'euros, i del 7,7% en el resultat brut d'explotació (*Ebitda), fins a 728 milions d'euros.

Aquesta millora operativa reflecteix la bona marxa del negoci d'autopistes i, especialment, la contribució més gran de les vies estatunidenques, al mateix temps que també van millorar els trànsits del seu aeroport londinenc de Heathrow. Així, els ingressos d'autopistes van millorar un 22,4% en termes comparables fins a aconseguir els 780 milions d'euros i Heathrow va duplicar les seves vendes, fins als 2.913 milions de lliures (3.322 milions d'euros). En Construcció, la facturació va créixer un 2,2%, recolzada en la seva filial polonesa Budimex.