La empresa d'economia social La Fageda, dedicada a l'elaboració de postres làctis i melmelades, ha posat en relleu el seu impacte econòmic i social en el territori i la seva àrea d'influència, la comarca de la Garrotxa (Girona). Seguint la metodologia del Valor Social Integrat (VSI), La Fageda quantifica en 65 milions d'euros la repercussió econòmica i social de la seva activitat al bell mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Això implica que es tradueix en un retorn social de 13 euros per a cada euro públic que rep l'empresa per a la seva activitat com a empresa integradora social de persones discapacitades o en risc d'exclusió social.

La Fageda ha pres aquesta decisió entenen que "les empreses socials tenim el repte d’explicar millor la contribució que aportem a les administracions, els consumidors i proveïdors, i sobretot a les famílies i les persones per les quals generem llocs de treball o prestem serveis", ha manifestat Sílvia Domènech, directora general del grup.

A partir de la integració social i de l'activitat industrial que genera uns ingressos anuals de 34 milions d'euros, el 2024, La Fageda ha estimat que, d'una banda, la seva feina és profitosa per a l'economia i, d'altra, per a les persones implicades en el projecte i per a les seves famílies. Els càlculs realitzats concreten que el tot allò que es pot comptabilitzar en euros per al seu trasllat al mercat es va traduir en 54,8 milions d’euros, i en el vessant social l'impacte real en les persones va ascendir a 10,4 milions d’euros. D’aquests, 3,3 milions corresponen al valorar aportat a les famílies beneficiàries.

A més, en matèria d’eficàcia pública, l’estalvi en prestacions socials, costos sanitaris i aportacions en impostos va representar un retorn d'11,5 milions per a l’administració.

Amb aquesta informació, La Fageda constata que el valor social integrador de l'empresa és fonamental com a referent transformador de la societat i que contribueixen a reduir les desigualtats, enfortir la cohesió social, la inserció de persones en risc d’exclusió, la generació de feina estable i de qualitat, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i la sostenibilitat.

Domènech exposa que "el fet que el 100% de l’excedent econòmic que obté l'empresa amb la seva activitat es reinverteixi en el projecte, reverteix en tots els seus treballadors i famílies". "Creiem en una economia al servei de l’interès col·lectiu”, remarca la directora.

La Fageda dona més detalls dels resultats de la metodologia seguida per xifrar el seu impacte en la memòria de sostenibilitat del 2024, que acaba de publicar. A més, atès que aquestes dades contribueixen a integrar altres factors en la presa de decisions de l'organització, el grup considera necessari seguir fent aquest exercici de transparència d'ara endavant.