L'unicorn català Factorial, que ha desenvolupat un programari de gestió de recursos humans, ha aconseguit un préstec de 80 milions de dòlars (uns 75 milions d'euros, al canvi actual) de la firma de capital risc nord-americà General Catalyst per finançar les despeses de captació de clients. La companyia creada per Jordi Romero destinarà els diners obtinguts a finançar la captació de clients per al seu programari de gestió de recursos humans, que distribueix a pimes que volen digitalitzar la seva operativa. "General Catalyst assumeix el risc de l'operació", ha informat el negoci en un comunicat, que ha afegit que habilitarà Factorial a accelerar el creixement sense afectar el seu balanç ni diluir als accionistes existents. A banda, també destinarà recursos a vendes i màrqueting per desenvolupar els seus productes. 

El CEO i cofundador de Factorial, Jordi Romero, ha expressat la voluntat de l'empresa de mantenir la seva trajectòria de creixement sense recórrer a una ronda de capital: "Aquesta associació amb General Catalyst és exactament el que estàvem buscant", de qui ha destacat la seva reputació. Per la seva banda, el director general de General Catalyst, Pranav Singhvi, ha alineat la seva inversió amb l'objectiu "d'identificar i donar suport a les empreses innovadores amb un substancial impacte al mercat". En destinar aquest préstec a finalitats comercials, Factorial podrà "accelerar el creixement sense afectar el seu balanç ni diluir els accionistes existents", ha assegurat l'empresa catalana aquest dijous.

5 rondes de capital i presència en nou mercats

Creada el 2016, Factorial opera en nou mercats: Espanya, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Portugal, França, EUA, Mèxic i Brasil. A finals de 2022, el negoci va tancar una ronda de finançament de 121 milions d'euros, convertint-se en un nou unicorn espanyol —empresa valorada en més de 1.000 milions d'euros—. Després d'aconseguir aquesta fita, des de la companyia van anunciar que volien "enfortir-se" als mercats en els quals ja era present i expandir-se en l'àmbit mundial. Liderada per Atomico, des de Factorial van reivindicar la injecció de capital com a "exitosa". De fet, el negoci ha indicat que aquesta injecció d'efectiu que rep amb aquest préstec complementa els més de 120 milions de dòlars que va captar en la ronda de sèrie C que va tancar el 2022, dels quals encara manté més de 100 milions. 

L'unicorn barceloní va néixer fa set anys, però en fa quatre que va decidir fer un canvi de rumb i va canviar l'estratègia. Va ser llavors quan els inversors es van fixar en ells. Des que van sortir al mercat, Factorial ha tancat cinc injeccions de capital. La primera va ser de mig milió d'euros, la segona de 2,8 milions, la tercera de 15 milions, la quarta, anunciada el 2021, va ser de 67 milions d'euros i la darrera va ascendir als 121 milions d'euros.