EY ha cancel·lat el pla per dividir els seus negocis d'auditoria i consultoria després de diversos mesos de desacords interns en la cúpula de l'empresa. L'oposició dels socis de l'empresa als Estats Units ha estat la causant que la firma pertanyent a les Big Four hagi comunicat aquest dimarts que paralitza l'operació a la que havien denominat Projecte Everest.

El pla va ser aprovat pel comitè d'EY al setembre i hauria representat la reorganització més gran en la indústria de la comptabilitat en més de dues dècades. La nota dirigida als seus socis, a què ha tingut accés el Financial Times, està firmada pel comitè executiu global de 18 persones que compon la cúpula de la companyia. En ella, explica que EY està compromesa a buscar un acord diferent en el futur.

"L'executiu global segueix compromès a seguir endavant amb la creació de dues organitzacions de classe mundial que promoguin encara més la qualitat de l'auditoria, la independència i l'elecció del client," assenyalen els directius. "Tanmateix, hem estat informats que el comitè executiu dels Estats Units ha decidit no seguir endavant amb el disseny del Projecte Everest. Atesa la importància estratègica de la firma membre dels EUA per al Projecte Everest, estem aturant el treball en el projecte", afegeixen.

EY opera com una xarxa global de firmes membre i qualsevol divisió hauria de ser aprovada país per país. El projecte Everest tenia per objectiu alliberar ambdues parts del negoci de les regles de conflicte d'interessos que impedeixen que els consultors venguin molts dels seus serveis als clients d'auditoria d'una empresa. Els negocis de consultoria independent i assessoria fiscal haurien cotitzat a la borsa de realitzar-se l'operació.

Però els socis nord-americans no estaven convençuts que partir el negoci de la companyia a la meitat fos prudent, i tampoc que la firma restant enfocada en auditoria pogués ser prou forta financerament per mantenir la qualitat de l'auditoria. De fet, Julie Boland, que dirigeix la firma nord-americana, va posar en dubte el futur del projecte el mes passat en anunciar una "pausa" en el treball de planificació.

La divisió es va plantejar internament per primera vegada el 2021 quan les empreses de consultoria estaven experimentant un creixement històric gràcies a un auge en els projectes de transformació de corporativa com a resultat de la pandèmia de coronavirus. Tanmateix, les valoracions s'han desplomat des d'aleshores i els costos del deute han augmentat, el que complicava les projeccions financeres que EY estava utilitzant per planificar el Projecte Everest.

"Sempre vam saber que el Projecte Everest seria un viatge desafiador", va escriure el comitè executiu global. "Començarem a prendre mesures basades en el que hem après del treball realitzat durant l'any passat, accions que beneficiaran als nostres negocis avui i ens prepararan millor per a una nova transacció", conclouen.