Gabriel Escarrer, president i CEO de l'hotelera Meliá, i també president d'Exceltur, l'associació de la que formen parteix una vintena de companyies turístiques (com la pròpia Meliá, NH, Iberia, Air Nostrum o Viatges El Corte Inglés) ha volgut aprofitar aquest dimarts, durant un fòrum celebrat en vigílies d'una nova edició de FITUR, per destacar que les bones dades assolides pel sector el 2023 no han d'entelar una realitat, i és que hi ha moltes empreses altament endeutades i amb baixa rendibilitat a conseqüència de la pandèmia i la inflació.

Així mateix, ha volgut alçar la veu com a representant d'Exceltur davant del Govern espanyol i les administracions públiques per criticar que el sector turístic no hagi comptat amb un PERTE per transformar la indústria, i que moltes empreses hagin hagut de sortir de la Covid sense ajuts públics. Escarrer reconeix que l'escenari actual és "molt positiu", ja que el 2023 "va començar bé i ha acabat millor", amb tots els indicadors en positiu, però sobretot consolidant el paper clau del turisme com a motor de prosperitat de la societat espanyola.

L'associació estima que l'impacte econòmic de l'activitat turística a Espanya va ascendir a 186.596 milions d'euros de forma directa i indirecta al tancament de 2023, sent aquest el resultat d'agregar els impactes de la demanda espanyola i l'estrangera. Aquesta xifra suposa, per tant, el 12,8% de l'economia espanyola i el que és més important, un creixement del 13,1% sobre 2022."

Les estimacions d'Exceltur apunten, a més, a un exercici 2024 igualment positiu, encara que de creixements més moderats, en el que tot sembla apuntar que les persones continuaran prioritzant les ganes de viatjar sobre altres despeses de consum. Però aquesta "cara positiva" del turisme en l'era post-Covid no ha d'ocultar, tanmateix, "una complexa realitat", adverteix Escarrer.

I és que moltes empreses "sense distinció de mida" s'han vist llastades per dos anys de fortes caigudes en la seva activitat sense gairebé rebre ajuts, "havent d'endeutar-se en nivells imprevistos i suportar increments de costos que han minvat la seva rendibilitat". Una realitat, continuava, "per a la que seguirem sol·licitant els màxims suports i la més decidida col·laboració institucional que mereix un sector clau com el nostre".

Des d'Exceltur creuen que Espanya està perdent una gran oportunitat per transformar, modernitzar i fer més competitiu el sector turístic per no haver comptat "amb una millor assignació dels Fons Next Generation". En el repartiment, assegura Gabriel Escerrer, s'ha "obviat" abordar un gran PERTE per al turisme que contemplava una inversió de 3.940 milions, segons els càlculs de la pròpia Exceltur.

Després d'haver estat rebutjat pel Govern espanyol, les empreses d'Exceltur creuen que ha arribat el moment de passar "de la retòrica a l'acció", i entenen que el començament de la nova legislatura pot ser un "excel·lent moment" per fer un "gir" a la governança i a les polítiques turístiques públiques i privades a Espanya. Però també per procurar una millor conciliació dels interessos turístics amb els de la ciutadania, que denuncien la massificació turística a determinades ciutats.

"Davant de l'absència d'un PERTE per al turisme, sentim més que mai la urgència d'incidir en la posada en marxa de grans projectes transformadors que amb una visió transversal i interterritorial puguin afrontar amb èxit i amb les sinergies més grans, múltiples reptes encara pendents, com la reconversió dels destins vacacionals pioneres o la implantació dels avanços digitals que facilitin processos veritablement transformadors", concloïa el president d'Exceltur.