La major part de les empreses de Lleida, que en un percentatge significatiu ha eludit l'impacte dels aranzels americans, són partidaris que la Unió Europea guanyi autonomia respecte dels Estats Units. Aquesta és una de les principals conclusions del baròmetre sobre l'estat d'opinió dels més de 900 empresaris que han assistit aquest dijous i divendres a la Trobada Empresarial al Pirineu, celebrada a la Seu d'Urgell (Lleida).
L'enquesta ha palesat que el 78,48% dels enquestats considera que la Unió Europea ha de ser més autònoma respecte als Estats Units. De fet, la majoria dels enquestats (un 73,58%) confessa que de moment no els ha afectat la pujada d’aranzels, un 20,75% assegura que no els ha afectat gaire i un 5,66% que sí.
Així, i malgrat el context d'incertesa global, la majoria d’empreses es mostren optimistes sobre l'evolució dels seus negocis. Un 85,71% dels participants tenen bones perspectives de facturació si ho comparem amb l’any passat, a més, el 55,33% dels assistents preveu un creixement en els beneficis respecte al 2024. De fet, més de la meitat, un 68,52%, té previst crear llocs de treball en els pròxims sis mesos.
"Aquesta és una fotografia molt positiva del que ha de ser el teixit empresarial lleidatà”, ha ressaltat el president de la Trobada, Josep Serveto. En un encontre que ha arribat a la seva 36a edició, "s'ha intentat posar llum a la incertesa global -geopolítica i econòmica- i s'ha demostrat la capacitat del teixit industrial d'enfrontar-se als reptes mundials", ha destacat Serveto durant la clausura de les jornades.
Han estat dos dies en què els assistents -un nou rècord que marca el camí que s'ha marcat l'organització d'arribar al miler de participants- han rebut les recomanacions i receptes d'expertes i responsables d'institucions econòmiques i, en clau política, del president de la Generalitat, Salvador Illa, i del cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot. El Cap de Govern d’Andorra ha assegurat que “estem immersos en un context de desordre mundial i només amb cooperació podrem superar els grans reptes econòmics i socials.”
En aquest sentit, Espot ha explicat les iniciatives que hi ha engegades, com ara la creació d’un hub logístic a Organyà, que pugui oferir condicions avantatjoses per a la inversió i generar activitat econòmica a banda i banda del Pirineu; el projecte conjunt amb la Generalitat per presentar-nos a la convocatòria europea que pot finançar fins a 700.000 € per connectar Andorra amb la Seu d’Urgell i l’aeroport mitjançant un tren lleuger i la millora de la connectivitat digital i la promoció de clústers i fires conjuntes, amb el suport actiu de les administracions.
"No s'ha de sortir a empatar"
També ha participat en la cloenda per part del govern espanyol, Eva Granados, secretaria d'Estat en Cooperació Internacional. Granados ha lloat el paper del teixit productiu local que està arrelat al territori, però que té una visió global. També els ha advertit que, encara que les regles del joc del poder mundial han canviat i hi ha una major fragmentació econòmica i més competició, és normal "que les empreses decideixen reduir riscos, però s'ha de tenir clar que aquesta actitud tindrà un cost: reduirà un 7% el PIB mundial.
Per tant, les empreses han de mitigar riscos i ser resilients. Però malgrat això i entenen que "no és el moment d'arriscar", Granados ha alertat al teixit empresarial que "si només surten a empatar, és molt probable que perdin la partida", ha manifestat.