Després de dos dies d'infart, Credit Suisse ha anunciat aquesta matinada que sol·licitarà al banc central suís 50.000 milions de francs suïssos (uns 50.700 milions d'euros) per "enfortir de forma preventiva la seva liquiditat". El que és el segon banc més gran del país helvètic va firmar durant la jornada d'ahir una caiguda borsària sense precedents. Tot va saltar pels aires després que el Banc Nacional de l'Aràbia Saudita, màxim accionista de la companyia suïssa, anunciés que anava a deixar d'injectar capital a Credit Suisse a causa dels malparats comptes i perquè de continuar fent-ho superarien el 10% de l'accionariat.

Amb aquesta notícia, els inversors de Credit Suisse van entendre que el que fins ara venia sent el comodí del banc perquè aquest funcionés amb normalitat, també s'havia esborrat. Després d'això, la companyia va viure una jornada amb continus descensos al mercat de valors helvètic, on va ser suspès de cotització de forma temporal per evitar mals majors. Malgrat això, i sumat amb el nerviosisme que hi ha en el sector bancari europeu després de la fallida de SVB, la caiguda de Credit Suisse ha encès totes les alarmes, una cosa que s'ha palpat a les Borses europees, les quals es van tornar a tenyir de vermell en una jornada que per a molts ha passat a dir-se el 'dimecres negre'.

Credit Suisse busca enfortir la seva liquiditat

Respecte al banc amb seu a Zuric, aquest es va depreciar fins al seu mínim històric en Borsa. Atenent la caiguda de la passada jornada (fins que va suspendre la cotització del valor), Credit Suisse acumula un descens anual superior al 41%. A més d'això, la firma liderada per Ulrich Körner compta amb una posició financera delicada. De fet, tal com va informar ON ECONOMIA dimarts passat, la companyia suïssa va afirmar haver fet un ús poc eficient de la informació financera, generant el que en l'entorn empresarial es coneix com a "debilitat material".

Davant d'una situació així, en la qual un dels bancs de més renom d'Europa s'està veient estret tan financerament com bursátilmente, a Credit Suisse no li n'ha quedat cap altra que sol·licitar un rescat al Banc Nacional Suís. "Credit Suisse està prenent mesures decisives per enfortir de forma preventiva la seva liquiditat amb la intenció d'exercir la seva opció de demanar al Banc Nacional Suís (SNB) fins a 50.000 milions de francs suïssos (54.000 milions de dòlars) en el marc d'un Servei de Préstec Cobert, així com un servei de liquiditat a curt termini, que estan totalment garantits per actius d'alta qualitat", ha comunicat aquesta matinada el banc helvètic.

El Banc Nacional Suís va garantir el seu suport a Credit Suisse

Després dels dos dies caòtics que ha protagonitzat Credit Suisse, aquesta entén que la millor manera d'estabilitzar a curt termini la seva situació financera és sol·licitant un rescat al Banc Nacional Suís. Per la seva part, l'organisme central va recalcar durant la jornada d'ahir que tendiria la seva mà a l'entitat bancària si fos necessari, però també va destacar que l'entitat bancària compleix tots els requisits de liquiditat i capital. "Els estrictes requisits de capital i liquiditat aplicables a les institucions financeres suïsses garanteixen la seva estabilitat. Credit Suisse compleix amb tots ells", va assenyalar el BNS en una nota emesa ahir.

Malgrat que el banc és solvent de cara a les autoritats suïsses, aquest no ha desaprofitat l'oportunitat de sol·licitar al banc central del país amb capital a Berna un rescat que ascendeix fins als 50.700 euros després que en la jornada anterior s'esfondrés i perdés el suport del seu màxim accionista i, seguidament, de la resta d'inversors tant particulars com institucionals que entenen que la situació de Credit Suisse és complexa.

Una crisi que fueteja a tot el sector

Tal és calat de la crisi de la companyia dirigida per Körner que aquesta ha fuetejat a la resta de bancs europeus i, per si no n'hi hagués prou, sembla haver sembrat els dubtes al Banc Central Europeu respecte a la decisió monetària que haurà de prendre al llarg del dia. Malgrat que el consens de mercat creu que el BCE no sortirà del seu full de ruta, els analistes coincideixen que, després dels recents esdeveniments, no les tenen totes amb si i valoren l'opció que la institució presidida per Christine Lagarde elevi els tipus per sota de l'estimat.

Els dies més difícils per a Credit Suisse en els seus 167 anys d'història han arribat en un moment en el qual la susceptibilitat entorn del sector bancari ha crescut com mai després de la recent fallida de Silicon Valley Bank i de Signature Bank, les quals han trontollat els fonaments del sistema financer dels Estats Units i ha transmès un temor d'un efecte contagi que s'ha deixat sentir al mercat europeu. Aquest punt també és important per entendre el col·lapse borsari que va viure Credit Suisse en la sessió d'ahir.