La Comissió d'Indústria i Turisme del Congrés debatrà dimarts vinent una proposició no de llei de Sumar amb la qual el grup proposa de transformar la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) en una Agència Industrial Pública que depengui del Ministeri d'Indústria i no del d'Hisenda. Es tracta d'una iniciativa que té com a objecte reforçar la presència de l'Estat en les seves empreses estratègiques (com està fent en Telefónica on ja assoleix el 9% del capital) ja que en l'actualitat les empreses estatals espanyoles representen, prenent com a referència el seu valor de mercat, el 5% del PIB, davant el 13% de França o el 12% de Suècia o Finlàndia.

Per revertir aquesta situació, la formació veu precís apostar per aquesta transformació de la SEPI en una nova agència d'empreses estratègiques que contribueixin a la transformació estructural del model productiu espanyol. Amb aquesta nova entitat, els de Yolanda Díaz volen que la indústria aporti en la pròxima dècada el 20% del PIB d'Espanya, complint així els objectius establerts per la Comissió Europea.

Sumar defensa que amb una política industrial adequada, Espanya pot oferir a indústries estratègiques d'alt valor afegit avantatges relacionats amb l'energia, com la garantia de subministrament o el seu potencial per a la producció d'energia renovable a un preu reduït. "Aquesta estratègia competitiva suposarà l'abandonament definitiu dels intents passats, i fallits, de competir mitjançant devaluacions salarials", postil·la la formació en la seva proposta, recollida per Europa Press.

Així mateix, l'agència permetria coordinar les actuacions relacionades amb els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) i incorporar a la seva cartera les empreses públiques de caràcter industrial, i de forma especial les que ara depenen de la SEPI. D'altra banda, l'entitat que proposa Sumar seria l'instrument de l'Estat per a la participació pública en el capital social d'empreses estratègiques quan hi hagi amenaces a l'autonomia estratègica industrial.

També inclou el grup plurinacional un punt per modificar el decret sobre inversions exteriors per protegir les empreses espanyoles d'accions indesitjades, que atempten contra aquest principi d'autonomia estratègica. Sobretot, diu Sumar amb referència al cas de la saudita STC amb Telefónica o l'emiratí Taqa amb Naturgy, quan el país d'origen de les inversions no compleix els principis de respecte a les llibertats i la democràcia.

L'Agència Industrial mantindria un model de governança adaptat a la "realitat plurinacional d'Espanya", assegurant la participació activa de les comunitats autònomes, i participatiu, de manera que compti amb la presència de les organitzacions empresarials i els sindicats més representatius del país.

Finalment, Sumar planteja crear el Banc d'Inversió per a la Nova Economia per impulsar la inversió pública nacional en empreses estratègiques d'Espanya i millorar l'eficiència de l'arquitectura financera pública estatal.