La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) veu riscos en una possible fusió entre el BBVA i el Sabadell. El banc resultant (si tornessin a reprendre les converses o el banc que presideix Carlos Torres millorés l'oferta) crearia un gegant a Europa i a Espanya. Aquí, de fet, seria més gran que CaixaBank, que actualment és el líder del mercat i assoleix quotes d'entorn del 25%.

Així, en ser preguntada per aquest assumpte, la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, ha advertit que en cas de reprendre's l'operació i acabar en acord, haurien d'assumir compromisos per garantir la competència, com al seu dia els van assumir CaixaBank i Bankia o Unicaja i Liberbank. Cal recordar que quan s'acorda una fusió d'aquestes característiques, els bancs han de rebre fins a set autoritzacions.

En concret, si el Sabadell hagués acceptat o acceptés en un futur les condicions de compra de BBVA, les entitats haurien de presentar davant del govern espanyol i els supervisors un Projecte Comú de Fusió que hauria de comptar amb el vistiplau dels mateixos accionistes, i després del Ministeri d'Economia, del Banc d'Espanya, del Banc Central Europeu, la Comissió Nacional del Mercat de Valors, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions.

El paper de la CNMC consisteix a determinar si aquesta operació està justificada, i si l'aprovés podria fer-ho amb compromisos per evitar el risc de monopoli a determinades ciutats o zones geogràfiques, com ha advertit aquest dimecres i com ja ha passat en el passat. Si bé, la concentració bancària a Espanya ja és molt elevada i els quatre primers bancs del país acaparen el 70% del mercat en dipòsits i comptes, encara que es reduirien a tres si es produís aquesta fusió.

D'altra banda, Cani Fernández ha confirmat en una conversa amb els mitjans de comunicació després de l'assemblea anual de l'Institut d'Empresa Familiar, que "les parts van tenir la setmana passada un contacte de cortesia amb la CNMC" per explicar els termes de l'operació, segons El Economista.

De moment, la fusió es troba estancada. El Sabadell va respondre dilluns a BBVA que vol créixer en solitari i va rebutjar l'operació, encara que el mercat espera que el banc d'origen basc pugui tornar a fer una oferta al català.