La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) no ha aconseguit prou vots per aprovar l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Així ha informat aquest dimecres l'organisme que dirigeix Cani Fernández en un breu comunicat, en el qual indica que la Sala de Competència "encara no ha aprovat la resolució del procediment".

La CNMC tenia previst reunir-se dilluns, però l'apagada elèctrica va fer que la trobada es retardés a aquest dimecres. Tanmateix, en la cita d'avui no hi ha hagut sort i ara, l'organisme haurà de fer una nova votació. La votació es pot repetir aquest mateix dimecres. Tot i que Competència no ho ha aclarit. I fonts del mercat apunten que es podria repetir després del pont de maig.

El comunicat de la CNMC s'ha publicat després que un mitjà de comunicació informés que ja s'havia aprovat l'operació, desmentint així la notícia. En qualsevol cas, el que queda clar és que és una operació financera molt complexa que no troba prou majoria per tirar endavant.

Aquest dimecres, per cert, es compleix un any des que el BBVA va confirmar que volia reprendre la fusió fallida amb Sabadell del 2020. Uns dies després, el banc català va rebutjar l'oferta i va ser llavors quan el que presideix Carlos Torres va decidir llançar una opa hostil. Pel camí, l'operació ha rebut autoritzacions rellevants com la de Brussel·les, la de la Prudential Regulation Authority (PRA) del Regne Unit (on el Sabadell és present a través de TSB), la dels reguladors mexicans o la no oposició del Banc Central Europeu.

Però una de les autoritzacions més important és la de la CNMC, que encara no ha desembussat l'operació i fa onze mesos. L'organisme estudia com afectaria la competència bancària la presa de control del Sabadell per part del BBVA, cosa que els convertirà en el segon banc més gran del país per clients i quota de mercat.

La CNMC va iniciar una primera fase d'anàlisi entre el maig i el novembre de l'any passat. Després va decidir obrir una segona fase per estudiar amb més detall l'opa, i aquesta fase podria acabar avui.

Riscos a l'operació

L'organisme que presideix Cani Fernández ja va advertir al novembre que havia detectat riscos per a la competència bancària a les zones on el banc resultant quedaria en monopoli o duopoli, i per resoldre'ls, el banc d'origen basc havia d'acceptar certs compromisos.

I aquests compromisos són els que ha estat negociant amb el BBVA en aquest temps. Després ha realitzat un test de mercat entre altres bancs, associacions de consumidors i algunes patronals bancàries per recollir la seva opinió.

Passada la Setmana Santa, ha estat analitzant les respostes del test de mercat i aquest passat dilluns, va convocar la Sala de Competència per votar. L'apagada va endarrerir aquesta votació aquest dimecres, però de moment no hi ha consens i s'ha de tornar a repetir.