Cepsa va comunicar dimecres passat als sindicats la seva decisió d'escometre un expedient de regulació d'ocupació (ERO) en la seva àrea d'Exploració i Producció (E&P) per la venda d'un dels seus actius, ajustament que afectarà 40 treballadors d'una plantilla de 107 persones. Es pot recordar que Cepsa ha emprès un procés de transformació apostant per fer un gir verd i impulsar la seva descarbonització en el marc del programa Positive Motion, i allà s'inscriu la venda del 50% del seu negoci d'upstream.

Fonts de la companyia consultades per Europa Press han explicat que "es tracta d'un procés d'ajustament d'un màxim de 40 treballadors per adaptar l'àrea d'upstream a les necessitats actuals, després de les desinversions efectuades, de més del 50% del negoci de E&P, en el marc de la nostra estratègia de descarbonització Positive Motion."

"Cepsa és compromesa amb el manteniment de l'ocupació i per això, ha buscat la seva continuïtat tant en els processos de venda, com afavorint la mobilitat interna dels professionals. Des del 2023 any s'han ressituat més de 30 persones de E&P en altres àrees de la companyia", han agregat.

CCOO s'oposa a l'ERO

Del seu costat, el sindicat CCOO, que ha informat de l'ERO, ha deixat clar que s'oposa "frontalment" a aquest expedient i que farà "tot el que estigui a la seva mà" per evitar els acomiadaments.

En concret, CCOO exigeix a l'empresa el compliment de l'article 21 del conveni de grup parcial, la clàusula de sostenibilitat del qual en l'ocupació indica que "l'empresa es compromet a utilitzar prèviament, i amb preferència a altres mesures de caràcter col·lectiu i individual previstes en la legislació vigent i/o al present Conveni, mesures tendents a mantenir l'ocupació i a fomentar la formació i capacitació dels treballadors empleats per maximitzar l'ocupabilitat".

Per tant, segons remarca CCOO, Cepsa està obligada a prendre mesures perquè aquests treballadors es quedin en la companyia, i deixa clar que "l'important són les persones". Així mateix, incideix que el discurs de Cepsa es basa sempre que és una empresa solvent, que aposta per les persones, realitzant una transició justa cap a la descarbonització i assegurant que és compromesa amb el manteniment de l'ocupació.

Després d'al·ludir a l'informe publicat el 13 d'abril segons el qual Espanya liderarà el creixement de l'ocupació vinculada a les molècules verdes, amb fins a 181.000 nous llocs de treball, el sindicat apunta que el CEO del grup Cepsa, Maarten Wetselaar "feia ostentació" de "l'oportunitat d'ocupació que generarà aquesta transició". Per això, creu que "no sembla gaire raonable" que un dia s'anunciï la generació d'ocupació i dos dies després un ERO.

"CCOO s'oposa a aquest ERO i serà vigilant en tot moment per evitar aquests acomiadaments. A nosaltres sí ens importen les persones, sí volem una transició justa, no volem que ningú perdi el seu lloc de treball, no volem un exercici de 'greenwashing', conclou el comunicat del sindicat.