La junta general d'accionistes de Cellnex ha ratificat Marco Patuano com a nou conseller delegat, que substituirà Tobías Martínez el pròxim 4 de juny. El nou directiu s'incorpora a la companyia d'infraestructures de telecomunicacions per liderar una nova etapa centrada en el creixement orgànic, la reducció de deute i l'obtenció del grau d'inversió d'Estàndard & Poor's. La junta també ha aprovat l'ampliació del consell d'administració d'11 a 13 membres.

Patuano ha comptat amb el vot positiu del 95% dels accionistes, davant el 4,98% que ha votat en contra. "Com a companyia, som compromesos amb la consecució d'objectius anunciats el mes de novembre passat. Tenim una estratègia clara per reforçar el balanç i centrar-nos a treballar amb els nostres clients i impulsar el creixement orgànic", ha assenyalat el nou CEO de la companyia.

La presidenta no executiva, Anne Bouverot, ha donat la benvinguda a Marco Patuano. "Com a líder experimentat i respectat amb un profund coneixement de la dinàmica del sector de les telecomunicacions i de l'ecosistema de torres a Europa, és el més indicat per liderar Cellnex en aquest nou capítol".

Patuano té més de 25 anys d'experiència al sector de les telecomunicacions. Va treballar a Telecom Italia com CEO, director comercial i director financer i ha desenvolupat la seva carrera en diferents mercats d'Europa i Llatinoamèrica. També ha format part dels consells d'Autogrill, Atlantia i el GSM Association (GSMA), entre d'altres. Es pot destacar que el directiu ja va formar part ce Cellnex entre 2018 i 2019 com a president no executiu del grup.

Tobías Martínez diu adeu, després de vuit anys de creixement

Martínez deixarà el càrrec el pròxim 3 de juny, després de liderar l'expansió de Cellnex des de la seva sortida a borsa el 2015 fins a convertir-la en una multinacional amb presència a 12 països i més de 135.000 emplaçaments. Des d'aleshores, el valor de la companyia al mercat s'ha incrementat un 259%. Ara, el repte per a l'empresa catalana serà consolidar-se al sector davant d'un escenari econòmic complex marcat per la inflació i els elevats tipus d'interès.

En el seu comiat, Tobías Martínez ha expressat la seva gratitud per "el suport de tots els accionistes al llarg d'aquests anys, especialment quan l'externalització de les infraestructures de telecomunicacions a un operador independent com Cellnex era un model no provat a Europa."

Així mateix, ha destacat el que ha suposat per a ell una etapa de més de 23 anys vinculat al grup, des que inicialment era Tradia i Retevisión, després operant com Abertis Telecom i en els últims vuit anys en "aquest projecte transformacional, radicalment emprenedor i il·lusionant que és Cellnex".

En la junta d'aquest dijous també s'han aprovat els resultats corresponents al 2022, marcatge per la integració de les adquisicions realitzades en els dos últims anys (Hutchison al Regne Unit i Hivory a França), així com per la solidesa del negoci del grup. En aquest sentit, la companyia destaca l'augment en ingressos, ebitda ajustat i flux de caixa lliure recurrent alçapremat de gairebé el 40%.

Ampliació del consell i política de dividend

La junta general d'accionistes de la companyia també ha aprovat l'ampliació del consell d'administració d'11 a 13 membres, amb el nomenament d'Óscar Fanjul (vicepresident de Ferrovial) i Dominique d'Hinnin (president de la francesa Eutelsat) com a nous consellers independents de la companyia. Així mateix, també s'ha ratificat els tres nous membres del consell.

D'aquesta manera, la junta ha ratificat les conselleres independents Ana García Fau, María Teresa Ballester, així com el conseller dominical en representació de TCI, Jonathan Amouyal. Aquest últim entra en el consell després de l'escalada del fons britànic liderat pel multimilionari Chris Hohn per convertir-se en el màxim accionista de Cellnex amb el 9,4% del capital.

Amb aquesta operació, l'empresa catalana passa a estar formada per nou consellers independents, la qual cosa suposa el 69% per superar el llindar establert en les recomanacions de Bon Govern per a les societats cotitzades. A aquests membres, s'afegeixen uns altres tres consellers dominicals (TCI, Edizione i GIC) i un conseller executiu.

D'altra banda, la junta ha aprovat la continuïtat de la política de remuneració a l'accionista, amb l'increment del dividend en un 10% anual per als exercicis 2023 i 2024. En aquest sentit, la presidenta Bouverot ha deixat de considerar oberta la possibilitat un augment del dividend o de la recompra d'accions una vegada s'hagi assolit el grau d'inversió, que esperen aconseguir "no més tard de 2024".