L'actual inflació tindrà un "impacte" important en la base de costos de CaixaBank. L'any passat, l'entitat catalana va aconseguir reduir les despeses -entre altres coses- per les reduccions de personal i oficina que van emprendre després d'integrar Bankia. "Però aquesta reducció tan important que hem vist l'any 2022 no es pot repetir, al contrari, tindrem un augment de costos", revelava aquest divendres el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la junta d'accionistes.

També aquí, l'executiu explicava que "la normalització dels tipus d'interès", en canvi, tindrà efectes contraposats. D'una banda, farà que el banc recuperi la línia del marge d'interessos, i per una altra, portarà el banc a augmentar les provisions. Això últim es farà "amb tota seguretat", afegia, i és que CaixaBank espera, com la resta del sector financer, un repunt de la morositat. El menor creixement econòmic i la pujada de preus farà que les famílies i les empreses tinguin més dificultat per fer front als seus pagaments.

Tot i això, el CEO recordava que la morositat de la banca està en mínims, en nivells no vistos des del 2008, per "la via de reducció sostinguda" que han aplicat des de la crisi anterior i en el cas concret de CaixaBank, ha baixat des del 3,6% fins al 2,7% amb dades al tancament del desembre del 2022. Per tant, és un dels nivells més baix del sector.

Així mateix, Gortázar recordava que aquest 2023 també hauran d'afrontar el pagament d'un nou impost sobre els ingressos, el que ha imposat a la banca el govern espanyol. "Ja l'hem començat a liquidar", afegia. CaixaBank hauran de pagar un total de 800 milions d'euros, 400 milions cada any, sent el banc que més aportarà a les arques públiques atesa la seva mida a Espanya.

L'entitat ja ho ha recorregut, ja que malgrat tenir entre els seus accionistes a l'Estat, ha de respondre davant de la resta, explicava el CEO. Amb tot, Gortázar es mostrava "optimista" perquè el banc comença l'any amb el balanç "molt fort", i els permetrà assolir els objectius marcats en el Pla Estratègic 2022-2024 malgrat l'entorn incert.

Goirigolzarri destaca "la rápida" subida de tipos

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, destacava l'actual context econòmic, marcat per un creixement baix, nivells d'inflació "no vistos des de fa 40 anys" i uns nivells d'endeutament que, tot i que creixien consistentment en l'última dècada," tingut un augment notable com a conseqüència de les crisis de la pandèmia i la invasió d'Ucraïna".

Davant d'aquest escenari, els bancs centrals -que al principi van entendre els repunts inflacionistes com a moviments conjunturals- "s'han vist obligats a fer pujades molt abruptes dels tipus d'interès", subratllava. Tot i que en valors absoluts els tipus d'interès no estan en nivells històricament alts, “és cert que, en termes relatius, no havíem vist increments tan ràpids als Estats Units des de l'època de Volcker a mitjans dels anys 80”.

Una situació que s'ha transmès als mercats i ha obligat els inversors a fer "un realineament" de les seves posicions. El número u de CaixaBank explicava que les incerteses derivades de la invasió d'Ucraïna fa que estiguem assistint a una enorme volatilitat als mercats, i aquesta volatilitat s'ha vist reforçada pels darrers esdeveniments als Estats Units i Suïssa. Però insistia que aquests esdeveniments es produeixen en uns bancs amb una situació i models de negoci "molt diferents dels de la banca del nostre país, i, per descomptat, molt diferents de CaixaBank".