El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha estimat en més de 800 milions d'euros l'import total que l'entitat bancària haurà de pagar per l'impost a la banca que el Govern aplica sobre els beneficis extraordinaris de les entitats financeres el 2022 i 2023. En concret, la liquidació prevista amb càrrec a l'exercici 2022 és de 400 milions d'euros, una mica per sota del que es preveu haver de pagar pels resultats d'aquest any, però dependrà de com evolucionin els ingressos. Amb tot, els serveis jurídics de l'entitat estan analitzant si és procedent presentar un recurs contra aquest impost.

Gortázar ha realitzat aquesta estimació després de presentar els resultats de l'entitat de 2022, en el que CaixaBank ha guanyat 3.145 milions d'euros, un 29,7% més que l'any passat en base comparable, fonamentalment pel control de costos derivats de les sinergies de l'absorció de Bankia, la forta activitat registrada l'any passat i, en menor mesura, per l'abrupta pujada dels tipus d'interès en el tram final de l'any.

Magnituds "enormes"

El president de l'entitat financera, Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que l'entitat està "analitzant" des del punt de vista jurídic "si té sentit" impugnar aquest impost: "El consell prendrà una decisió en el seu moment. No està presa". Gortázar ha concretat que l'entitat carregarà la totalitat de l'impost en el primer trimestre perquè és quan s'esdevingui.

Els directius de CaixaBank han estat preguntats per aquesta qüestió després que la vicepresidenta del Govern i ministra d'Economia, Nadia Calviño, hagi assegurat aquest divendres que els beneficis que estan presentant les entitats financeres confirmen l'adequat d'aquest gravamen.

Goirigolzarri: "Que una entitat bancària no sigui rendible és un problema per a la societat"

Qüestionat per la imatge de les entitats financeres, Goirigolzarri ha reflexionat que els 3.145 milions d'euros que ha guanyat el banc és una quantitat "enorme", però ha matisat que totes les magnituds que envolten a CaixaBank ho són. "Que la rendibilitat de la banca pugi és una extraordinària notícia perquè que una entitat bancària no sigui rendible és un problema per a la societat", ha assegurat el president de CaixaBank, que ha insistit que només una banca rendible pot finançar una economia. Ha rebutjat, a més, que existeixi una contradicció d'interessos entre la societat i la banca. "L'economia real necessita una banca potent, és el cercle virtuós. Intentar contraposar aquests objectius no respon de cap raó perquè són interessos alineats", ha subratllat.

Beneficis "normalitzats"

"Els beneficis de la banca s'estan normalitzant. El que ha estat anormal han estat els tipus d'interès i la rendibilitat que els bancs hem tingut en el passat. A més d'anormal, ha estat molt perillós. La rendibilitat del sistema financer és fonamental perquè l'alineamoineto d'objectius entre l'economia real i el sistema financer és total", ha afegit el president de Bankia.

D'altra banda, Goirigolzarri ha revelat que el nombre de clients que s'han acollit al nou codi de bones pràctiques és "escarit", 820 adhesions a tancament de gener, encara que ha matisat que porta relativament poc temps en vigor.

"Vent de cara" el 2023

En relació amb l'impacte positiu que la pujada de tipus d'interès hagi pogut tenir en el resultat de l'entitat el 2022, Goirigolzarri ha reconegut que amb un moviment a l'alça tan "abrupte" com el dels últims mesos té un efecte, encara que no és el principal eix del resultat del banc l'any passat. El president del banc ha advocat, tanmateix, per "estendre la visió" i contemplar els "vents de cara" d'aquesta situació, ja que el banc preveu una desacceleració de l'economia que afectarà la producció de crèdits i, per tant, els ingressos.

A més, també preveu un impacte en la qualitat dels actius i un increment "moderat" dels nivells de morositat. "Treure conclusions del que ha estat un trimestre no és l'adequat, l'adequat és tenir visió a llarg termini perquè de moment només rebem els vents de cua, però en els pròxims temps començarem a rebre els temps de cara", ha insistit.

A més, el banc preveu un lleuger increment dels seus costos el 2023 fins a una xifra d'entre 6.300 i 6.400 milions d'euros.