CaixaBank creu que és aviat per saber l'impacte que l'apagada elèctrica de dilluns passat ha tingut en l'economia espanyola i en el seu negoci, concretament a la seva companyia d'assegurances SegurCaixa Adeslas. El banc més gran del país continua monitorant la situació, encara que ja avança que de notar-se en el PIB, serà previsiblement l'any que ve. El que té més clar és que Espanya no s'ha de desentendre de les energies renovables, doncs, per primera vegada en gaire temps "tenim preus energètics que són un avantatge comparatiu respecte a la major part dels països europeus".
Així ho defensava aquest dimecres el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats del primer trimestre. El banc, per cert, ha hagut de celebrar aquesta presentació a Barcelona amb motiu de l'apagada i no a València, on hi ha la seva seu i sol ser habitual.
"Respecte a l'apagada, evidentment, com la major part dels espanyols esperem que es facin les investigacions adequades per establir les responsabilitats. Però sobretot, per establir les mesures que s'han de prendre per assegurar que el desenvolupament econòmic i energètic d'Espanya continua sent l'adequat", comentava el CEO.
"No tinc prou informació per entrar en judicis que no em corresponen i tinc la confiança que es facin perquè són importants. Però vull aclarir que Espanya té ara una energia molt més barata, entre el 25% i el 30% que la mitjana de l'eurozona. I això ha estat possible, sense cap dubte, gràcies al desembarcament tan important que hem tingut de les energies renovables i hem d'assegurar-nos que puguem tenir a llarg termini un avantatge competitiu com és aquesta, sense tenir sobresalts, com el d'aquesta apagada."
Gortázar creu que això mereix una discussió tècnica sobre quina és la manera, el grau d'inversió i el mix de tecnologies, adequat. Però en qualsevol cas, assegura que Espanya va "en la direcció correcta" i per primera vegada en molt temps, "tenim preus energètics que són un avantatge comparatiu respecte a la major part dels països europeus".
Sobre l'impacte de l'apagada en l'economia, destaca que serà un impacte aïllat. "Es parla de fins a una dècima del PIB, però el nostre servei d'estudis creu que serà un escenari de màxims i que aquest any no serà material", explicava l'executiu de l'Ibex-35, qui agregava que "això no impedeix que hagi estat un gran problema per a diferents persones i per a la indústria".
Quant a la banca, presumia que els serveis financers han funcionat bé, menys alguns caixers a les zones on es va perdre la connexió. I ja ahir, CaixaBank va operar amb tota normalitat i amb el 93% de caixers oberts, a més, van dispensar més efectiu de l'habitual. "La recuperació ha estat bona. Fins i tot el dia de l'apagada vam mantenir Bizum, targetes... Crec que hi ha hagut una resiliència molt notable". I això, comentava, malgrat que la caiguda s'ha produït a fi de mes que és quan es processen més pagaments per les nòmines.
Respecte als impactes per als clients que tinguin assegurances i altres proteccions, considera que és "una mica aviat per entrar en això". Ja que primer "cal entendre les causes i les conseqüències del que va passar i portarà uns dies", després SegurCaixa Adeslas farà les estimacions que correspongui. En qualsevol cas, Gortázar avança que "en el grup CaixaBank no esperem cap impacte rellevant ni material".