CaixaBank entra en el mercat de la hipoteca inversa, un producte que ja ofereixen el Santander i Mapfre de manera conjunta, però també altres entitats com la companyia d'assegurances Caser, Caixa d'Enginyers, Òptima Més Grans, BNI Europe i EBN Banc, que la va rellançar fa només uns dies ampliant el nombre de municipis on l'ofereix.
El banc que dirigeix Gonzalo Gortázar comunica aquest divendres que ha posat a la venda tot un ventall de nous productes dirigits els clients sèniors i entre ells hi ha la hipoteca inversa. Actualment, hi ha més de 12 milions de persones a Espanya amb 60 anys o més. I per a l'any 2030, s'estima que aquest grup constituirà el 23% de la població i inclourà el 39% de la riquesa neta del país.
I és en aquest context, en el que el banc català ha decidit llançar "Generació +" com una resposta integral davant d'aquest escenari. CaixaBank té ja més de 4 milions de clients majors de 65 anys a tot el país, però amb tots aquests nous productes i serveis espera atreure més persones amb edat propera a la jubilació, que estiguin pensant a millorar la seva salut financera.
A través de Generació +, el banc oferirà solucions d'inversió, fons i carteres gestionades per CaixaBank Asset Management, que s'integraran al ventall de productes de previsió i estalvi a llarg termini que ja ofereix, de l'entitat. A més, oferirà solucions per al complement de les rendes dels clients a través de la liquació del seu patrimoni immobiliari, amb diverses opcions per als casos en què es necessiti més liquiditat per cobrir despeses de cures personals.
De la nuda propietat a la hipoteca inversa
Entre les possibilitats que l'entitat té disponibles per donar liquiditat als propietaris d'un habitatge, estan la venda de la nuda propietat de l'habitatge (amb manteniment vitalici de l'usdefruit per part del client); la disposició de crèdit amb garantia de l'habitatge (la hipoteca inversa) o la bestreta de lloguers del seu habitatge per poder sufragar els costos d'una residència especialitzada.
La hipoteca inversa funciona com una hipoteca, però al revés, d'allà el seu nom. En lloc que el propietari d'una casa vagi pagant mes a mes al banc el préstec, és el banc qui paga mes a mes al propietari. El contractant no torna res en vida i després de la seva mort, són els hereus que s'encarreguen de tornar el préstec consumit i els seus interessos. CaixaBank vol adreçar-se a persones que volen maximitzar la renda i no tenen tanta preocupació per deixar-lo immobles als seus hereus.
En el cas de la venda de la nuda propietat, el client rep una renda vitalícia a canvi de cedir la propietat del seu habitatge a un tercer, però mantenint l'ús i gaudi de la mateixa també de forma vitalícia.
Si la necessitat del client és sufragar una residència especialitzada, la millor opció serà la bestreta de lloguers de l'habitatge del client, que podran ser superiors a l'import de mercat, regularitzant posteriorment amb els hereus.
CaixaBank oferirà assessorament perquè el client i els seus familiars valorin quin és la millor opció per a cada cas particular, en funció dels diners que necessitin mes a mes per completar la seva renda o la necessitat de gaudi de l'habitatge per part dels hereus, així com la necessitat d'ús de l'habitatge per part del client i la valoració de l'immoble al mercat immobiliari.
Per les seves característiques, totes aquestes solucions són dirigides a clients de grans àrees urbanes. Ja que l'immoble han de tenir un alt valor al mercat per si és necessari la seva venda després de la mort del titular, com passa de vegades amb la hipoteca inversa.