Endesa hauria obtingut un benefici 6.000 milions d'euros superior el 2022 sí l''excepció ibèrica' no s'hauria aplicat. Així ho ha explicat José Bogas, conseller delegat de l'elèctrica espanyola, que ha comentat que l'eina aplicada pel Govern, la qual topa el preu del gas en el Mibgas, ha reduït el benefici de la companyia en 6.000 milions d'euros. Es pot destacar que Endesa ha anunciat aquest divendres uns guanys de 2.541 milions d'euros, un 77% més que al tancament de 2021.

Malgrat això, el CEO de la firma energètica ha dit que està d'acord amb la mesura adoptada per l'Executiu, ja que "seria absolutament il·lògic que haguéssim tret aquests 6.000 milions", tal com ha recalcat el mateix directiu. Bogas ha afegit que "no hi ha benefici extraordinari cap per les mesures encertades del Govern d'Espanya". Tal com han informat aquest mateix matí, Endesa ha augmentat els seus guanys a causa del bon rendiment del negoci del gas.

L''excepció ibèrica' posa en desavantatge Endesa

Sobre l''excepció ibèrica', Bogas opina que aquesta s'hauria d'haver aplicat sobre tots els països europeus, i no sobre Espanya i Portugal primerament, i al temps, amb el topall del gas en 180 euros en el TTF que va aprovar la Comissió Europea. Per al directiu d'Endesa, aquesta eina els posa en una situació de desavantatge davant les seves competidores europees, ja que "les condicions haurien de ser les mateixes per a totes".

"Si es posa un topall al gas a Europa de 180 euros per megawatt/hora, que em sembla que no té cap sentit, hauríem de tenir-lo tots. O 60 euros. El que sigui", ha expressat el conseller delegat d'Endesa. Malgrat la crítica, Bogas ha recalcat que és "una bona mesura, amb bons resultats", però ha lamentat que els debiliti davant les competidores del Vell Continent.

A més d'això, el màxim mandatari de l'empresa espanyola ha advertit que part dels 6.000 milions d'euros que ha costat la compensació al "cap", l'han pagat els espanyols per l'energia que s'exporta a França, on no s'aplica el mecanisme. Per a Bogas, això és una nova mostra que "hauria de ser igual en tots els llocs".

La mesura es prolongarà fins a finals de 2023

Tal com va informar ON ECONOMIA, la Comissió Europea estendrà la pròrroga fins a finals d'any, ja que es preveuen unes circumstàncies extraordinàries als mercats energètics. L''excepció ibèrica' ha estat una de les mesures més efectives que hagi dut a terme el Govern, i així ho reconegui Bogas, que s'ha mostrat a favor de la possible pròrroga "mentre segueixin aquestes circumstàncies d'extrema volatilitat i preus alts", però ha remarcat la forma en què es farà.

Segons les xifres que ofereix el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, l'eina ibèrica ha suposat un estalvi de gairebé 5.000 milions d'euros. Aquesta mesura, la qual va ser aprovada el passat 8 de juny, ha ajudat a rebaixar els elevats costos del gas, els quals repercuteixen directament sobre li preo de la llum.

El gravamen temporal "no a lloc" per a Endesa

Una altra de les qüestions analitzades per Bogas ha estat el tribut extraordinari que l'Executiu liderat per Sánchez ha imposat a les principals energètiques. Per al president de l'energètica, "no hi ha benefici extraordinari cap per les mesures encertades del Govern". És per això per la qual cosa pensa que el gravamen temporal, pel qual Endesa ha abonat 208 milions d'euros per a 2023, "no a lloc".

L'Executiu liderat per Pedro Sánchez ha posat límit a les principals companyies energètiques, ja que consideren que aquestes s'estan nodrint d'uns guanys que, en altres circumstàncies, no les tindrien. El Govern d'Espanya posa èmfasi que les empreses es mouen en un entorn favorable, que ha sorgit per la guerra d'Ucraïna i que, al seu torn, ha elevat el preu dels productes energètics.

Endesa, com Naturgy, Iberdrola o Repsol, són algunes de les empreses 'afectades' per aquest tribut, amb el qual el Govern d'Espanya pretendre aconseguir 2.000 milions d'euros per exercici. Tal com va assenyalar el president del país, "les càrregues de la situació actual han de repartir-se de forma justa i els qui estan obtenint rèdits indirectes de la pujada de preus han de realitzar una aportació addicional a l'esforç col·lectiu". D'aquesta forma, Sánchez va anunciar el gravamen extraordinari, i que té vigència per dos exercicis. Des de la seva aprovació, les crítiques de les empreses 'damnificades' per l'impost han estat contínues i diverses companyies del sector han expressat el seu desconcert.